1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

"Det har irriterat mig i många år"

Sveriges fotbollsdamer har allting att förlora i EM-kvalpremiären mot Lettland.
Det är toppen, tycker förbundskapten Peter Gerhardsson.
Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson intervjuad i Visby inför fotbollslandslagets EM-kvalpremiär borta mot Lettland.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

För många var sommarens svenska VM-brons en stor skräll. Men Peter Gerhardsson visste vad laget kunde, och så här i efterhand tänker han att det kunde ha gått ännu bättre.

– Efter de resultaten som vi gjorde inför VM, speciellt mot lagen som var rankade högre än oss, så kände vi att vi hade möjlighet att gå hela vägen i VM. Efteråt känner vi fortfarande att vi hade kunnat stå högst upp. Det var små marginaler mot Nederländerna (i semifinalen), och i en final mot USA hade vi kunnat göra det. Nu blev det inte så, men att ha den känslan, att det kan bära väldigt långt, är väldigt skönt, säger Gerhardsson.

93:a i världen

På söndag reser landslaget från uppladdningslägret på Gotland till lettiska Liepaja för starten av kvalet till EM 2021. Sverige hade oavsett VM-resultat varit stor favorit borta mot Lettland, rankat 93:a i världen. Men efter bronset får det svenska laget finna sig i att framöver ses som ett av hela kvalets bästa lag.

Den pressen omfamnar Peter Gerhardsson varmt.

– Det är kul. Någonstans är det ett bevis på att vi har gjort något. Om man är favorit så bygger det på vad man har gjort. Och om man ska nå riktigt långt måste man gilla de situationerna. Man måste gilla att vara favorit.

– Jag gillar inte den där underdogmentaliteten som finns ibland, att man säger att Sverige bara är bra på att slå ur underläge. Det har irriterat mig i många, många år. Man tar inte nästa steg om man tänker så.

Isländsk premiärseger

I Sveriges kvalgrupp ingår också Island, Ungern och Slovakien. Mycket tyder på att isländskorna blir det största hotet, inte minst efter torsdagens inledande 4–1-seger mot Ungern.

Men att redan nu börja fundera på eventuellt avgörande matcher mot Island nästa år är farligt, säger Gerhardsson. Nu gäller det att slå Lettland, och helst med flera mål.

– Vi har bra koll på Lettland och de har två–tre riktigt bra spelare, det är sådant som kan ställa till det.

– Det är viktigt att vinna i första hand. Men sedan är det också alltid viktigt att göra så många mål som man över huvud taget kan. Om man har 2–0 så gäller det att göra 3–0, och inte att det blir 2–1. För man vet aldrig vad målen innebär.

Läs mer

Granskningen av Kambua

Tros vara världens största ponzibedrägeri

Kryptodrottningen försvann med pengarna från sin fejkade kryptovaluta.

Nöjesnostalgi – del 2

Återblicken: Lundells skandalspelning i utsåld slottsruin

Historien om den skandalomsusade spelningen från 1985.

Coronavirus

FHM:s generaldirektör riktar kritik mot turister på Öland

Johan Carlson: ”Att röra sig ute i landet får inte innebära att man har en annan hållning till viruset.”

Kalmar

MC-olycka: Väg 25 stängdes av – två fördes till sjukhus

Strax innan klockan sex på torsdagskvällen inkom larmet.

Kalmar

Länet: 39-åring hotade begå brott mot kommunalråd

Två politiker, däribland kommunalrådet i Mönsterås, samt en brottmålsadvokat är några av elva personer i länet, som ska ha blivit offer för en 39-årig mans hot och förföljelser.

Har fast jobb och bostad – utvisas

Socialdemokraterna stödjer Monir Jafaris kamp om att få stanna

– Migrationsverket har gjort en oerhört strikt tolkning av regelverket, säger Maria Ixcot Nilsson (S).