Annons

Det handlar inte bara om ringen

Upplösningen av Sagan om ringen är decembers stora biohändelse. Men det bjuds också på andra godbitar i vintermörkret.
Nyheter • Publicerad 4 december 2003

Sällan har en filmsvit gett upphov till så mycket fanatism som Peter Jacksson filmatisering av JRR Tolkiens fantasytrilogi. Flera veckor innan biljettsläppet inför den tredje filmen tältar människor utanför biograferna. Klockan 00.03 den 17 december får tältarna reda på hur det går för Frodo i kampen om Midgård - de som inte redan läst böckerna,

förstås. SF tar vara på intresset och erbjuder biobesökarna att se alla tre

Annons

filmerna i ett sträck.

Uppsjö av filmer

Men även om den episka berättelsen om gott och ont passar perfekt i vintermörkret är Sagan om konungens återkomst inte det enda som visas på bio i jul. I vanlig ordning har biograferna fläskat på med en uppsjö av filmer till vinterdeppiga och jullediga biobesökare.

Flera efterlängtade filmer av hyllade regissörer har premiär under julen. Ridley Scott är tillbaka med en betydligt lättsammare film än vanligt - komedin Matchstick men. Bröderna Farrelly, som lockade till gapflabb med Dum och dummare och Den där Mary, har gjort en film om två sammanväxta bröder som prövar lyckan i Hollywood.

Det samma gäller för svenska filmer, där kända regissörsnamn som Ella Lemhagen; Christina Olofsson och Peter Dalle återigen ger sig ut på banan. Lemhagen har regisserat Tur och retur, en film om två missnöjda skilsmässobarn som slår sig ihop för att få mer

livskvalité. Dalles första film sedan Ogifta par är Skenbart, en komedi om udda figurer på ett tåg mellan Tyskland och Sverige vid andra världskrigets slut. Olofssons film Hannah med H handlar om en 18-årig flickas steg in i vuxenlivet.

Olika traditioner av barnfilm

Jullediga barn som fått biocheckar i julstrumpan har också en hel del att välja på bland julpremiärerna. Det blir animerat i tre helt olika traditioner

- amerikanska Looney toons back in action, franska Trion från Belleville och danska Pojken som ville vara en björn. Ett barns sorgearbete mot en kuliss av det äventyrliga norrländska landskapet med vargar och tjuvjägare behandlas i svenska Misa mi, regisserad av debutanten Linus Torell.

Vid sidan om amerikanska storfilmer och barnäventyr bjuder biograferna också på en hel del indiefilm. Catherine Hardwickes omdiskuterade Tretton sågs som en omöjlig idé av finansiärer men har blivit en publiksuccé över hela världen. Thomas McCarthys Station agent, som handlar om en tågtokig dvärg, har blivit en festivalfavorit. Dessutom visas isländska Nói Albinói, fransbrittiska Swimming pool och skotska Young Adam. Den sistnämnda har blivit hårt klippt i USA på grund av en mycket naken Ewan McGregor, men i Europa visas den lyckligtvis oklippt.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons