Annons

Saudierna drar åt kranen för att höja oljepriset

Saudiarabien ska frivilligt skära ned oljeproduktionen med en miljon fat per dygn i juli, till under nio miljoner fat per dygn i ett försök att få upp priset.
Beskedet kommer efter de oljeproducerande Opec-ländernas möte i Österrike.
Ekonomi • Publicerad 4 juni 2023
Saudiarabiens energiminister Abdulaziz bin Salman. Arkivbild.
Saudiarabiens energiminister Abdulaziz bin Salman. Arkivbild.Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

Saudiarabiens frivilliga nedskärning kan därefter komma att förlängas ytterligare, meddelar landets energiminister prins Abdulaziz bin Salman på söndagen efter mötet i Wien mellan de 23 länderna som ingår i oljekartellen Opec och partnergruppen Opec+.

Den saudiska nedskärningen innebär den lägsta nivån för landets oljeproduktion sedan juni 2021.

Annons

Rysslands vice premiärminister Aleksander Novak säger efter mötet i Wien att de nuvarande – sedan tidigare beslutade – nedskärningarna i Opecländernas produktion förlängs till slutet av 2024.

Den stora vinnaren är Förenade arabemiraten, som får öka sin produktionskvot under nästa år på bekostnad av afrikanska länders kvoter som inte använts till fullo.

Detta har varit en känslig fråga för länderna som fick minska sina kvoter, och är en anledning till att söndagens möte drog ut på tiden.

Världens oljeproducerande länder tampas med fallande råoljepriser och en skakig marknad. I april kom Opec-länderna överens om att frivilligt kapa produktionen med mer än en miljon fat om dagen för att få upp oljepriset, men sedan dess har oljepriset fallit ytterligare tio procent.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons