Annons

"Det är min största kulturella insats"

I dag, onsdag, släpps Peter LeMarcs nya platta. Den 17 fullängdaren i ordningen från en artist som älskas av både skivköpare och recensenter.
Men det har inte alltid varit så. Och utan Thomas Appelqvist, bibliotekarie i Påryd, är det inte säkert att Peter LeMarc hade fått sitt genombrott med Håll om mej sommaren 1987.
Nyheter • Publicerad 24 augusti 2005

- Jag tyckte inte att det var mer än rätt att han slog igenom, skivbolaget hade inga pengar och i dag hade han kanske inte fått gör mer än två plattor, det här var hans femte.

Thomas Appelqvist har följt Peter LeMarc sedan debuten 1982. Såg honom spela på Baronen i Kalmar 1986. De var omkring 20 personer i publiken.

Annons

- Peter LeMarc var jättebra, han gav järnet och var ute på golvet och showade, säger Thomas Appelqvist.

När han vintern 1987 hörde singeln Vägen (låter oss längta) och senare på våren Håll om mej så kände han att det var något särskilt.

- Jag tänkte att det här är kanonbra, det var starka låtar och han sjöng bättre, det var mer av ett eget uttryck. Jag köpte tio exemplar av varje singel och gav bort dem till vänner och bekanta, men det räcker ju inte så långt, säger han.

Båda singlarna spelades till en början en del i radio, men sedan var det stopp.

Skickade brev till P3-producenter

Så Thomas Appelqvist började skriva brev. Många brev. Och han skickade dem till producenterna för olika P3-program.

- Jag vädjade om att de skulle ge Håll om mej en sista chans på Sommartoppen.

Allt som allt blev det ungefär 100 brev under ett par tre års tid. För han fortsatte att uppmuntra radions musikläggare även sedan Håll om mej blivit en hit.

I medier har avsändarpseudonym som "Blind kille i Småland" och "Lastbilschaufför från Karlskrona" figurerat.

- Men oftast skrev jag under med mitt eget namn, men jag skrev en gång att jag varit med om en olycka, någon gång min sambos namn, och mitt marsvins, säger han och skrattar.

Annons

Och lastbilschauffören?

- Jo det kan jag väl tänka mig ...

Och till sist testades Håll om mej på Sommartoppen trots att singeln hade släppts flera månader tidigare och egentligen var iskall. Låten blev en hit och vid Grammisgalan följande vinter utsågs Peter LeMarc till årets manliga artist.

- Det är min största kulturella insats, även om jag har varit bibliotekarie i 22 år och jag tror att svenska folket tycker det också, säger Thomas Appelqvist.

Och han vet varför

- Peter LeMarc är en av de största för att han hela tiden har utvecklats. Han är komplett, både vad det gäller text och musik. Han kan vara sorglig, ironisk och rolig.

Thomas Appelqvist har just landat på sin stol i den lilla biblioteksfilialen, inrymd bredvid Ica-butiken efter en intensiv semestervecka i London.

- Min sambo fyllde 50 och där finns musik man inte kan köpa någon annanstans, säger Thomas Appelqvist som säger sig ha "En av norra Europas största skivsamlingar", ungefär 5 000 plattor.

Ovärderliga skivrariteter

Skivor som överhuvudtaget inte kan köpas för pengar ligger framför honom på lånedisken. Hemkört, demos från Bagarmossen till exempel. En platta fylld av LeMarc-rariteter, mest demoversioner av låtar han skrivit för andra artister. Där finns också Sjutton sånger - LeMarc sjunger LeMarc, som ännu inte är officiellt släppt.

Annons

Favoriterna är många. Och Peter LeMarcs fem bästa låtar, enligt Thomas Appelqvist, blir snart till tio.

- Nya Marias kyrka är en favorit, säger han och sätter genast på låten

Skivorna kan närmast liknas vid en belöning för lång och trogen tjänst.

Och när det gäller Peter LeMarcs framtid nämner Thomas Appelqvist, lite förvånande, inte en ny turné som högsta önskan.

- Jag hoppas att han gör skivor ofta, vartannat år, då blir jag jätteglad, jag tror att han har förmågan. Och så hoppas jag att han skriver en bok, han har så mycket att berätta.

"Bland det största jag har gjort i mitt privatliv"

Genombrottslåten Håll om mej är en av de låtar som finns med på nya Sjutton sånger där Peter LeMarc tolkar sig själv. Och Thomas Appelqvist tror på idén att lyfta fram gamla låtar igen.

- Ja, eftersom han gör den så radikalt annorlunda, det är en sak som kännetecknar en stor artist att kunna göra det.

Thomas Appelqvist har ett stort musikintresse som rymmer många artister, men inte för någon annan än Peter LeMarc han han skrivit brev till Sveriges radio.

- Men jag skulle kunna göra det för Blackmores night, ett jättebra band från USA, säger han och visar på en platta framför sig på disken.

Annons

Utan din insats hade kanske inte Peter LeMarc varit där han är i dag hur känner du inför det?

- Det är bland det största jag gjort i mitt privatliv, något att vara stolt över och hittills är det bara min sambo som vetat om det.

I morgon (läs i dag) släpps plattan hur ska du fira det?

- Man ska väl inte dricka vin när det inte är helg, men det kan nog bli något glas italienskt och så ska jag lyssna på plattan på olika platser. I anläggningen, i bergssprängaren och i bilen. Bilen är bäst, där får man total koncentration.

KARIN LAGERSTRÖM

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons