Annons

Deppa inte Sverige – så går vi till EM ändå

Blytung 0–3-förlust mot Spanien.
Men Sverige har fortfarande stora chanser att nå fotbolls-EM 2020.
Fotboll • Publicerad 11 juni 2019
När besvikelsen har lagt sig efter 0–3 mot Spanien kan de svenska spelarna ändå titta på tabellen och se att Sverige har ett litet överläge mot Rumänien och Norge inför höstens fortsatta EM-kval..
När besvikelsen har lagt sig efter 0–3 mot Spanien kan de svenska spelarna ändå titta på tabellen och se att Sverige har ett litet överläge mot Rumänien och Norge inför höstens fortsatta EM-kval..Foto: Janerik Henriksson/TT

Det blev som väntat en svår uppgift för Blågult borta mot världsnationen Spanien på Santiago Bernabéu.

Sverige stod länge emot den röda offensiven men förlorade till sist med 0–3.

Annons

Resultatet innebär att Sverige har två segrar, en mot Rumänien och en mot Malta, ett kryss mot Norge och alltså en klar förlust mot Spanien inför höstens fortsatta kvalspel. Sverige ligger därmed fortsatt tvåa i grupp F.

Något som kanske även Pontus Jansson så småningom kan glädja sig över, även om han direkt efter förlusten i Madrid inte var speciellt sugen på att prata poäng, siffror och framtidsutsikter.

– Jag har knappt kollat på tabellen, vi har ju knappt mött alla lag än. Vi får se hur det ser ut när vi närmar oss slutet, sade mittbacken och fortsatte:

– Vi tar det match för match så får vi titta på tabellen sen.

Positiva aspekter

De två främsta lagen i gruppen går direkt till EM och än så länge håller Sverige andraplatsen före Rumänien och Norge. Detta trots sämre målskillnad än trean Rumänien, på samma poäng.

Den fördelen har Sverige tack vare 2–1-segern mot rumänerna i Solna i mars – när tabellen ska räknas samman går inbördes möte före målskillnad. Dessutom har Rumänien fortfarande kvar två möten med gruppsuveränen Spanien, och har därmed fler sannolika poängtapp att vänta.

Norge då? Våra grannar i väst stod efter ett tufft inledande spelschema bara på två inspelade poäng (mot Sverige och Rumänien) – men på måndagen kom första segern för Lars Lagerbäcks landslag, via 2–0 borta mot Färöarna.

EM-vägen öppen

Det är med andra ord fortfarande fördel Sverige i kampen om andraplatsen i gruppen. Och även om Blågult skulle gå förlorande ur den finns det dessutom en räddningsplanka kvar i form av Nations League.

Sverige vann i höstas sin Nations League-grupp mot Ryssland och Turkiet i B-divisionen och har tack vare det möjligheten att ta reservvägen till EM via ett playoff-spel våren 2020 – om det skulle behövas.

De fyra bästa lagen i B-divisionen, som ännu inte är klara för EM, gör där upp om en plats i mästerskapet. Missar Sverige en direktplats blir det alltså ytterligare en chans. Vilka lag Sverige i så fall möter vet vi efter EM-kvalet.

Annons

Så deppa inte, Sverige – vägen till ännu ett fotbollsmästerskap ligger alltjämt öppen.

Rättad: I en tidigare version förekom felaktigheter om Nations League-slutspelet. Sverige spelar bara där om det inte blir en direktplats i EM-kvalet och vilka andra lag Sverige i så fall möter vet vi först efter det att EM-kvalet är slut.

Anders Wallin/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons