Annons

Demokraterna ändrar startskottet för valet 2024

USA • Publicerad 5 februari 2023
USA:s president Joe Biden i Philadelphia.
USA:s president Joe Biden i Philadelphia.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

South Carolina blir först ut att välja Demokraternas kandidat inför USA:s presidentval nästa år. Iowa, som i flera decennier varit startskottet för primärvalen, får kliva åt sidan.

Beslutet fattades på Demokratiska partiets konferens i Philadelphia. Förespråkare för att rita om valkalendern har bland annat pekat på att Iowa inte är tillräckligt representativt för USA som helhet. Partiet hoppas även kunna locka fler afroamerikanska väljare.

Annons

Förslaget om byta plats på ett antal delstater i schemat lades fram av president Joe Biden i december och har nu röstats igenom – endast medlemmar från Iowa och New Hampshire motsatte sig förslaget.

South Carolina kommer att rösta om kandidat den 3 februari 2024 och följs av New Hampshire, Nevada, Georgia och Michigan.

Republikanska partiet planerar fortsatt att hålla sitt första nomineringsmöte i Iowa nästa år.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons