Annons

Demokrater undviker synas med Biden inför valet

USA:s president Joe Biden insisterar på att Demokraterna kan vinna mellanårsvalet på tisdag. Flera saker talar emot honom.
Bidens låga popularitet har till och med fått demokrater att inte vilja synas med honom.
USA • Publicerad 5 november 2022
President Joe Biden tar en paus under ett tal i San Diego i torsdags.
President Joe Biden tar en paus under ett tal i San Diego i torsdags.Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Förtidsröstning i Miami i måndags.
Förtidsröstning i Miami i måndags.Foto: Lynne Sladky/AP/TT

Representanthusets talman Nancy Pelosi, vars man Paul Pelosi attackerades med hammare i parets hem i San Francisco för en vecka sedan, gjorde sitt första offentliga framträdande efter dådet i fredags kväll.

– Folk frågar mig: "Vad kan vi göra för att du ska må bättre?" Jag svarar: "Rösta". Jag tror att det här loppet är möjligt att vinna, säger hon enligt AP.

Annons

Hon, liksom president Joe Biden, vägrar att på förhand erkänna sig besegrade.

– Jag köper inte antagandet att vi är illa ute. Jag tror att vi kommer att vinna, det tror jag verkligen, sade presidenten vid ett valmöte i Chicago.

Mycket talar emot

Men det finns mycket som talar emot Demokraterna i valet nästa tisdag, och partiet löper risk att tappa majoriteten i kongressens båda kammare. Ett är historien. Partiet som sitter vid makten förlorar i genomsnitt 28 stolar i representanthuset och fyra senatsstolar i mellanårsvalet, enligt UC Santa Barbara. Det är med råge tillräckligt för att förlora majoriteten i båda kammarna.

Ett annat problem är Biden själv, vars opinionssiffror är låga.

– Ju lägre stödet för presidenten är, desto fler stolar tenderar partiet att förlora. Och när saker och ting inte går så bra – amerikaner är oroliga för inflationen för närvarande – så tenderar folk att skylla på partiet som sitter vid makten, säger Travis Ridout, statsvetarprofessor vid Washington State University, till TT.

Presidentens låga siffror har gjort att många av Demokraternas kandidater helt enkelt undviker att prata om honom.

– Även om han kommer till deras delstat så kanske de råkar vara någon annanstans den dagen. De försöker att distansera sig från honom.

Inflation och abort

Republikanerna har hamrat in budskapet om att slösaktiga Demokrater drivit upp inflationen och att brottsligheten är på framfart. Demokraterna har kampanjat kring aborträtten och pekat ut motståndarna som ett hot mot demokratin.

De stora paket som Demokraterna fått igenom i kongressen – ett jättelikt infrastrukturpaket och ett annat som bland annat innebär högkostnadsskydd för vissa läkemedel – verkar kandidaterna inte ha lyckats slå mynt av.

– Man kan tycka att Demokraterna skulle lyckas sälja in det, men Republikanerna har lyckats vända det till att statligt spenderande är det som driver upp priserna i livsmedelsbutikerna, säger Travis Ridout.

Annons

Men Republikanerna har också en del svårigheter.

– Det största som de står inför är en brist på bra kandidater, speciellt i senatsracet. De har nominerat en del som är rätt extrema, som inte har någon politisk erfarenhet, och som inte erkänt valresultatet, säger han.

Ex-president Trump lockar anhängare, men är också kontroversiell i en del mer moderata Republikanska läger.

– En del har varit försiktiga med att omfamna Trump, med tanke på att han inte lockar oberoende väljare, eller är så stark bland de påverkbara väljarna. Så det kan bero på politiken i respektive distrikt eller delstat, om kandidaterna omfamnar honom eller försöker att undvika honom, säger Ridout.

Fakta: USA:s mellanårsval

I mellanårsvalet, som hålls den 8 november, avgörs vilket parti som får makten i Washington. Då väljer amerikanerna sina delstaters representanter till kongressens två kammare: senaten och representanthuset.

Samtliga 435 platser i representanthuset samt 34 av de 100 platserna i senaten står på spel. Dessutom ska guvernörer röstas fram i 36 delstater.

Demokraterna har i nuläget majoritet i senaten där de har 50 platser samt vicepresidenten Kamala Harris som utslagsröst, mot 50 platser för Republikanerna.

Även i representanthuset har Demokraterna för närvarande majoritet med 221 mot 212 platser.

Mellanårsvalet ses som en folkomröstning om hur presidenten sköter sig. Det parti som den sittande presidenten tillhör förlorar i regel platser i mellanårsvalet.

Republikanerna ligger bra till i mätningarna. Tar partiet makten i kongressens bägge kamrar blir det svårt för president Joe Biden att få mycket uträttat efter januari 2023.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons