Annons

Demenssjuk inlåst i väntan på provsvar

Vård • Publicerad 11 juli 2021
Ivo konstaterar att en patient på ett äldreboende låstes in mot sin vilja. Arkivbild.
Ivo konstaterar att en patient på ett äldreboende låstes in mot sin vilja. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

En demenssjuk patient på ett äldreboende i Sandvikens kommun ska i fjol ha blivit inlåst i väntan på provsvar för covid-19, rapporterar SVT Nyheter Gävleborg.

Patienten ska vid det aktuella tillfället ha slagit på dörrar och fönster för att försöka ta sig ut ur rummet, vilket ledde till skador på händer och underarm.

Annons

Efter en anmälan från en anhörig har Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, i sin utredning funnit brister i hanteringen av patienten. Tillsynsmyndigheten konstaterar att patientens skador är ett tecken på att isoleringen inte var frivillig och att vårdgivarens agerande därför inte bedöms vara förenligt med hälso- och sjukvårdslagen samt socialtjänstlagen, enligt SVT.

Dagen efter att anmälan kom in avled patienten. Men Ivos utredning visar att vården av patienten vid det tillfället inte har brustit.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons