Annons

Deltidsjobb efter 65 ger mer i pension

Arbete efter 65 kan kännas tufft för många, men även deltidsarbete ger positiv effekt på pensionen. Ett högre jobbskatteavdrag ger mer kvar i plånboken av arbetsinkomsten och på sikt en högre total pension.
Ekonomi • Publicerad 10 november 2020
Fler år i arbete, även på deltid, ger mer i plånboken som pensionär. Arkivbild.
Fler år i arbete, även på deltid, ger mer i plånboken som pensionär. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Pensionsprognoser kan vara dyster läsning. Ju längre vi lever desto fler år ska pensionen räcka. Och i takt med att medellivslängden ökar förväntas vi arbeta längre. För de som orkar finns positiva aspekter av arbete efter 65-års ålder.

– Orkar man jobba kvar efter 65 har man tusenlappar att vinna, säger Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank.

Pengar att spara

Annons

Jobbskatteavdraget på lön är högre efter 65 än före. Det innebär att den som arbetar kvar efter 65 med samma lön som tidigare får mellan 2 000 och 2 500 kronor mer kvar i plånboken varje månad då skatten på grund av avdraget blir lägre, enligt beräkningar som Swedbank har gjort.

– För den som klarade sig på sin lön från början blir det pengar som man direkt kan sätta av till ett sparande eller använda till att amortera av på ett lån för att skapa mer ekonomiskt utrymme framöver, säger Madelén Falkenhäll.

För exempelvis en lärare med en lön på 37 000 kronor skiljer det 2 300 kronor i skatt beroende på om man är under eller över 65 år.

– Maximalt är om man kan jobba heltid några år extra. Men det är inte självklart på alla ställen, säger Madelén Falkenhäll.

Det högre jobbskatteavdraget efter 65 gör också att det går att gå ner i tid och arbeta omkring 75 procent och få ut nästan samma belopp efter skatt som tidigare.

I exemplet med läraren – om denne går ner på 75 procents arbete och tar ut allmän pension på 25 procent, samt sparar tjänstepensionen till senare, får personen ut 26 550 kronor efter skatt, vilket är 850 kronor mindre än när hen arbetade heltid före 65.

– Även om du inte får flera tusenlappar att spara extra mellan 65 och 67 så blir det på totalen stora fördelar och pensionen blir i slutänden högre, säger Madeléne Falkenhäll.

Deltidsarbete lönar sig

Så länge du arbetar och skjuter på att ta ut en del av pensionen kommer pensionen i slutänden bli högre eftersom du fortsätter att göra pensionsinbetalningar så länge du arbetar samt fortsätter att få avkastning på pensionskapitalet och minskar antalet år pensionen betalas ut.

Om läraren går i pension vid 65 års ålder blir pensionen 24 600 kronor före skatt, enligt Swedbanks typfall. Heltidsarbete i ytterligare två år ger en pension på 2 900 kronor mer före skatt. För den som arbetar 75 procent till 67 års ålder blir pensionen 2 000 kronor högre än om pensionen tagits ut till 100 procent vid 65. Även deltidsarbete på 50 procent respektive 25 procent gör skillnad.

– Om man orkar kan man alltså tjäna på att gå i pension gradvis samtidigt som man tar ut delar av sin allmänna pension, säger Madelén Falkenhäll.

Fakta: Tusenlappar att tjäna på jobb efter 65 års ålder

Disponibel inkomst vid 67 års ålder utifrån hur och när man gått i pension, kronor per månad.

Typfallet är en lärare som vid 64 års ålder har en månadslön på 37 000 kronor före skatt. Tjänstepensionen tas ut vid 65 år om man går i pension på heltid då, annars vid 67 års ålder.

Om pension heltid från 65 år: Pension 24 600 kronor, skatt 5 700 kronor och disponibel inkomst 18 900 kronor.

Om pension 25 procent vid 65 års ålder, heltid från 67 år: Bruttopension vid 67 års ålder blir 26 600 kronor och 20 200 kronor efter skatt.

Heltidsarbete till 67 års ålder ger personen en bruttopension vid 67 år på 27 500 kronor och 20 800 kronor efter skatt.

Antaganden för beräkningarna är att personen antas ha börjat arbeta vid 23 års ålder och beräkningarna är gjorda utifrån Pensionsmyndighetens typfallsmodell.

Källa: Swedbank

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons