Annons

Delfiner frisläppta efter år i hotellpool

I flera års tid har delfinerna Johnny, Rocky and Rambo underhållit turister på en resande cirkus och därefter i en hotellpool på Bali. Nu har de släppts fria i havet.
Indonesien • Publicerad 3 september 2022
Rocky, en av tre delfiner som släppts fri efter år i fångenskap.
Rocky, en av tre delfiner som släppts fri efter år i fångenskap.Foto: Dolphinproject.com/AP/TT
Representanter för Indonesiens regering var på plats för att bevittna frisläppandet på Bali.
Representanter för Indonesiens regering var på plats för att bevittna frisläppandet på Bali.Foto: Dolphinproject.com/AP/TT

De tre flasknosdelfinerna räddades för tre år sedan från sin tillvaro i en liten hotellpool. Då hade de tidigare även tillbringat flera år på en resande cirkus. De var i uselt skick, bland annat hade Johnny nästan inga tänder kvar. Sedan dess har de fått återhämta sig på ett rehabiliteringscenter.

Nu har Johnny försetts med specialanpassade, nya tänder och alla tre har byggt upp sin hälsa.

Annons

Efter att grindarna under vattenytan öppnades tvekade de, först efter en timme verkade de förstå att friheten och havet fanns bortom grindarna och gav sig iväg. Den äldste av dem, Johnny var först.

– Det var otroligt rörande att se dem släppas fria, säger Lincoln O’Barry, en av personerna bakom att delfinerna kunde räddas.

– Jag är glad att de är fria och att de får komma tillbaka till sina familjer. De är födda i frihet och bör leva i frihet, säger Wahyu Lestari, koordinator för rehabiliteringen.

Delfinerna ska övervakas med hjälp av GPS-sändare under ett års tid, och de har också möjlighet att komma tillbaka till centret på "besök". Men redan kort efter frisläppandet var de flera kilometer ute till havs.

– De vände tillbaka en gång, som för att säga hej då, sen försvann de rakt ut i det öppna havet, säger Lincoln O’Barry.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons