Annons

Debatt om Xinjiang röstades ned i FN-råd

FN:s råd för mänskliga rättigheter röstade på torsdagen ned ett förslag att diskutera läget i den kinesiska provinsen Xinjiang.
FN/Kina • Publicerad 6 oktober 2022
Kinas FN-ambassadör Chen Xu. Arkivbild.
Kinas FN-ambassadör Chen Xu. Arkivbild.Foto: AP/TT

Förslaget kom från bland annat Storbritannien, USA och Turkiet. Diskussionen skulle röra uigurernas och andra minoriteters utsatthet i Xinjiang i västra Kina. Men förslaget fick inte gehör hos en majoritet av de 47 länder som sitter i rådet i Genève, vilket ses som en diplomatisk seger för Kina.

17 länder röstade för förslaget, medan 19 röstade emot och 11 avstod.

Annons

FN:s tidigare människorättschef, Michelle Bachelet, publicerade i slutet av augusti en rapport om kinesiska myndigheters agerande mot minoriteter, något som beskrevs som möjliga brott mot mänskligheten.

Men Kina, som också är permanent medlem i FN:s säkerhetsråd, lyckades att få med sig tillräckligt många länder för att stoppa en rådsdebatt.

Inför omröstningen sade Kinas ambassadör Chen Xu att Peking "motsätter sig å det starkaste och kategoriskt förkastar" förslaget.

– I dag är Kina måltavla. I morgon kan det vara vilket annat utvecklingsland som helst som blir måltavla, sade Chen.

USA:s ambassadör Michele Taylor sade att förslaget om en debatt endast var till för att "skapa ett neutralt forum för diskussion".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons