Annons

De här städerna har bäst kollektivtrafik

Västerås, Stockholm och Linköping har bäst kollektivtrafik i landet. Det visar en färsk där stadsborna har fått tycka till.
Samhälle • Publicerad 2 september 2020
Stockholm hamnar på en andraplats när Sveriges stadsbor betygsätter kollektivtrafiken i sina städer. Arkivbild.
Stockholm hamnar på en andraplats när Sveriges stadsbor betygsätter kollektivtrafiken i sina städer. Arkivbild.Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

4 600 personer har fått betygsätta kollektivtrafiken i Sveriges tolv största städer. Två av tre, 68 procent, tycker att kollektivtrafiken i deras städer fungerar väl, visar Samhällsbarometern som är framtagen av ett konsultföretag i samarbete med Kantar Sifo.

Undersökningen gjordes innan coronakrisen orsakade indragna avgångar på flera håll i landet.

Annons

Mest nöjda med kollektivtrafiken är invånarna i Västerås, där 82 procent tycker att den fungerar väl. På andra plats kommer huvudstaden, där 77 procent av stockholmarna instämmer. Strax därefter följer Linköping, där 75 procent anser att kollektivtrafiken fungerar bra.

"Studien visar att invånarna i många städer ger kollektivtrafiken bra betyg men även att det finns mycket kvar att göra. Vi ser också att några städer inte alls hängt med i utvecklingen", säger Nicke Rydgren på konsultföretaget PE Teknik & Arkitektur i ett pressmeddelande.

Sämst i klassen är Jönköping, där strax över hälften av invånarna, 53 procent, ger tummen upp för kollektivtrafiken. I Sveriges näst största stad, Göteborg, tycker bara 57 procent att kollektivtrafiken håller måttet.

Fakta: Så många är nöjda med kollektivtrafiken

1. Västerås 82 procent *

2. Stockholm 77 procent

3. Linköping 75 procent

4. Umeå 73 procent

5. Norrköping 73 procent

6. Lund 72 procent

7. Malmö 71 procent

8. Uppsala 69 procent

9. Helsingborg 63 procent

10. Göteborg 57 procent

11. Örebro 55 procent

12. Jönköping 53 procent

* andel som instämmer i påståendet "I min stad finns det en välfungerande kollektivtrafik".

Källa: Samhällsbarometern 2020

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons