Annons

De gjorde ett annorlunda val

Nyheter • Publicerad 15 januari 2003
Foto: 
Anne Kärkkäinen blåser en skål.Foto: 
Foto: David BergströmFoto: 

Glasblåsare. Om man kikar in i öppningen möts man av något gulorange, ungefär som jordens innandöme. Hettan strömmar ut och slår en i ansiktet, det måste vara minst 1 000 grader celsius där inne.

Men bara lugn, allting är som det ska. Vi är på besök på hantverksprogrammet, med inriktning glasutbildning,

Annons

i Orrefors. "Jordens innandöme" är skolans glasugn.

Det är fredag och eleverna i årskurs två har ämnet produktion på schemat. Glasskålar ska massproduceras till lunch, sedan tar eleverna helg.

Emmabodakillen Christer Shytraeus blåser och snurrar vant på sitt instrument. Vips så har han framställt ännu en skål.

- Jag trivs jättebra. Roligast är programmets kvällskurser. Då får vi designa och formge våra egna idéer, berättar han.

Hantverksprogrammet är till största delen praktiskt. Tre av veckans fem dagar tillbringar

eleverna i hyttan

i Orrefors, som bara ligger ett stenkast från det stora glasbruket. Där lär de sig att blåsa och slipa glaset. De resterande dagarna spenderas i skolbänken på Åkrahällskolan.

Hantverksprogrammet ger en grundlig utbildning

i glasproduktion och efter tre års utbildning har eleverna många valfriheter. Med specifik högskoleutbildning kan du praktiskt taget bli vad som helst inom glasbranschen. Vill du designa kan du göra det, vill du enbart blåsa glas går det också bra. Eller gravera.

Vilka ska då välja hantverksprogrammet?

Annons

- Alla som gillar att jobba med glas och design tycker jag ska välja det här programmet.

För att söka till utbildningen i Orrefors krävs inga arbetsprover. Däremot höga betyg. Det brukar vara rätt rikligt med sökande.

Christers Shytraeus, stötte inte på några problem vid sitt gymnasieval. Har man glas i blodet så har man. Ja, inte bildligt talat alltså, men flera i Christers släkt jobbar inom glasbranschen, så det föll sig ganska naturligt.

Om allting går enligt planerna tänker han söka till Konstfack i Stockholm efter gymnasietidens slut. Misslyckas han, kan det bli tal om ett påbyggnads år, som hantverksprogrammet erbjuder.

Att börja jobba direkt efter skolan är inget som lockar honom. Anledningen är enkel: arbetsmarknaden inom glasindustrin är alldeles för kärv.

Wilhelm Askebring
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons