Annons

Därför skiljer priset på fonderna

Ett par procent – eller helt gratis. Avgiften till fonden kan få stor betydelse för hur ditt sparkapital utvecklas. Hur stor den är beror för det mesta på hur dina sparpengar ska förvaltas.
Ekonomi • Publicerad 9 maj 2021
Hur mycket blir kvar när fondbolaget tagit sin avgift? Det gäller att koll på fondavgiften, och vad man betalar för. Arkivbild.
Hur mycket blir kvar när fondbolaget tagit sin avgift? Det gäller att koll på fondavgiften, och vad man betalar för. Arkivbild.Foto: Jessica Gow / TT

Fondavgiften kan variera mycket, även om det kan tyckas röra sig om pyttesmå procentandelar. Kostnaden beror på hur mycket kraft och tankemöda som fondförvaltaren lägger ned på att ta hand om dina pengar, förklarar Jonas Lindmark, analyschef på fondjämförelseföretaget Morningstar.

– Det finns indexfonder och aktivt förvaltade fonder. Indexfonden följer ett index och köper samma aktier och samma andelar som indexet. Det blir billigare än en aktivt förvaltad fond, säger han.

Annons

Sådan fonder kan också skötas av robotar, vilket förstås blir ännu billigare, även om också en robot måste programmeras och skötas om, tillägger han.

Riktigt låga avgifter har förstås de gratisfonder som finns, men även avgifter upp mot 0,2 procent kan anses som väldigt låga, enligt Lindmark.

Pensionsmyndigheten har nu 0,2 procent som nytt riktmärke för låga avgifter på globala aktieindexfonder inom Pensionsmyndighetens fondtorg. Tidigare låg riktmärket på 0,4 procent, men har sänkts nu i maj.

En aktivt förvaltad fond innebär däremot att fondförvaltaren följer en placeringsstrategi, och att riktiga människor analyserar och utvärderar tilltänkta och pågående investeringsobjekt. Det kräver mer arbete och blir dyrare, därför blir avgiften högre.

– Snittavgiften för fonder är cirka 1,4 procent per år.

Men tanken med att ha pengarna i en fond som förvaltas aktivt är att pengarna ska växa snabbare och bättre. Kanske vill man satsa sina pengar i en särskild nisch, till exempel på teknikaktier eller på hållbara investeringar. En fond med sådan inriktning är antagligen dyrare än en vanlig indexfond.

Hälften bort i avgifter

Men det gäller att veta vad man gör. Fondavgiften kan få stor betydelse för hur mycket pengar det blir av sparandet till slut, förklarar Jonas Lindmark.

– Det kanske inte verkar så mycket med 1,5 procent på sparandet. Men om man sparar i 30 år så blir det nära hälften i avgift. Jämfört med en billig fond gör det väldigt stor skillnad.

Svenskarna har sparat i fonder i flera decennier. Genombrottet kom med Allemansfonderna som den socialdemokratiska regeringen introducerade i början på 80-talet, berättar Fredrik Nordström, vd i Fondbolagens förening.

– Till skillnad från att köpa aktier på ett eget depåkonto hos en bank är fonder en kollektiv sparform, säger han.

Annons

En fondförvaltare sköter om pengarna, och till grund för detta finns en överenskommelse mellan spararen och fondbolaget som också reglerar hur stor avgiften är. Den ska täcka fondbolagets kostnader, och består av olika delar.

– Ungefär hälften går till att förvalta fonden, och till fondbolagets kostnader, exempelvis analys, köp och försäljning av aktier och andra värdepapper, olika kontrollfunktioner och rapportering.

Den andra halvan är omdiskuterad och kritiserad. Den utgör i de flesta fall provisioner eller distributionsersättningar. Fondbolaget betalar banker, försäkringsbolag och fondförmedlare för marknadsföring och försäljningskostnader, och för att dessa mellanhänder hanterar alla fondspararna.

Alla fonder betalar dock inte provisioner utan det beror på vilken försäljningskanal som fonden säljs genom. Provisionerna har kritiserats och diskuterats för att de kan skapa intressekonflikter.

– Man har rätt att få veta hur mycket fonddistributören eller rådgivaren får i ersättning när man placerar sina pengar, säger Fredrik Nordström.

Pensionssparande med rabatt

Inom pensionssystemet, på Pensionsmyndighetens fondtorg, är dock avgifterna rabatterade. Det beror på att de då inte har så stora kostnader för distribution, marknadsföring och förmedling, förklarar Fredrik Nordström.

– Fondbolaget tar betalt oavsett hur det går för fonden. Om avgiften är exempelvis en procent så tas en 365-del av den procenten för varje dag. Det finns också fonder som har en rörlig avgift utöver detta. Denna betalas när fonden har klått sitt jämförelseindex.

Pengarna dras från fondkapitalet. Många har funderingar om huruvida fondens resultat visas innan avgiften dragits, eller om då den redan är betald. Avgiften dras från fondkapitalet och även om det finns olika avgiftsbegrepp är avkastningen som rapporteras alltid efter alla avgifter.

Fredrik Nordström förklarar dock att det kan skilja mellan svenska och utländska fonder.

– Till exempel fonder i Luxemburg har kostnader utanför det som kallas fondavgift. Men här i Sverige är i princip alla avgifter med i fondavgifterna, säger Fredrik Nordström

Annons

Fakta: Jämför fondavgiften

Indexfonder är oftast billigare. De följer ett index, till exempel de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen. Där behöver fondförvaltaren inte göra så mycket, bara köpa i samma omfattning som indexet. De är oftast billigare, men inte alltid.

Kruxet är att det finns väldigt många olika index, så det gäller att välja vilket man vill följa.

Aktivt förvaltade fonder innebär att fondförvaltaren investerar med den inriktning som bestämts för fonden. Det kräver mer arbete, och dessa är oftast dyrare.

Källa: Fondbolagens förening, Morningstar

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons