Annons

Därför rasar Ericsson

Ericsson faller tungt på Stockholmsbörsen efter rapporten, som visserligen var bättre än vad marknaden väntat.
Men marknaden hatar ovisshet, och nu råder osäkerhet om hur framtiden blir, enligt en telekomanalytiker.
Ekonomi • Publicerad 14 juli 2023
Hur blir egentligen helåret? Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Ericssons aktie faller tungt på rapporten, mellan 7 och 8 procent var aktien ned strax efter 10.30-tiden. Ändå har Ericsson rapporterat ett bättre resultat än vad analytikerna väntat, då man bortser från kostnader som bolaget har haft för sin pågående omstrukturering.

Enligt Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken, beror det på att det inte är alldeles säkert att Ericssons drömmar om framtiden går i lås.

Annons

– Osäkerheten ökar något. Man har byggt upp en blid för hur det blir under det fjärde kvartalet, men har skjutit lite på den, säger han.

Försäljning i USA

Framför allt handlar det om försäljning i USA. Där ska affärerna rulla in, men det är inte alldeles säkert att det blir så, förklarar han.

– Det är väldigt korta ledtider i affärerna på den amerikanska marknaden. Man vet inte säkert att de kommer.

Under fredagsförmiddagen vinstvarnade också konkurrenten Nokia. Det skapar också osäkerhet för Ericssons del, förklarar han.

Sämre läge för helåret

– Nokia ser ett sämre läge för helåret 2023, men andra kvartalet var som väntat.

Möjligen kan Ericsson ha ett lite bättre läge än Nokia i USA. Ericsson kan ha tagit kontrakt i lite mer tättbefolkade områden. Men man vet inte säkert.

– Ericsson gör allt som de själva kan kontrollera. Men man kan inte kontrollera allt, säger Daniel Djurberg.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons