Annons

Därför har miljontals fåglar försvunnit

Antalet fåglar har minskat drastiskt i Europa de senaste decennierna. Nu har forskare ringat in varför – och maten på våra tallrikar är en bov i dramat.
Natur • Publicerad 2 juni 2023
Fågelpopulationerna i Europa minskar och tusentals frivilliga fågelskådare, även i Sverige, har bidragit till att forskarna nu kan sätta fingret på orsakerna. Arkivbild.
Fågelpopulationerna i Europa minskar och tusentals frivilliga fågelskådare, även i Sverige, har bidragit till att forskarna nu kan sätta fingret på orsakerna. Arkivbild.Foto: Petros Karadjias/AP/TT
Fåglar som försvunnit i Europa 1980–2016.
Fåglar som försvunnit i Europa 1980–2016.Foto: Anna-Lena Lindqvist
Ladusvala är en av många fågelarter som har det tufft i Sverige.
Ladusvala är en av många fågelarter som har det tufft i Sverige.Foto: Leif Blom/TT

Det kvittras allt mindre i Europa. Antalet fåglar på kontinenten har minskat med mellan 17 och 19 procent sedan 1980, en förlust på mellan 560–620 miljoner fåglar, enligt en tidigare uppskattning.

Men varför? Det har ett internationellt forskarlag försökt att gå till botten med genom att analysera en stor mängd data, som har samlats in av tusentals frivilliga, så kallade medborgarforskare, i Sverige och 27 andra europeiska länder under perioden 1980– 2016.

Annons

Enligt resultaten, som publiceras i tidskriften PNAS, är det allt intensivare jordbruket den främsta orsaken till de krympande fågelpopulationerna.

Det är särskilt jordbrukets användning av bekämpningsmedel och konstgödsel som slår hårt mot fåglarna, bland annat genom att påverka insekter de livnär sig på. Men exakt hur dessa samband ser ut vet forskarna ännu inte.

Martin Green, ekolog vid Lunds universitet och en av de ansvariga för Svensk fågeltaxering, tycker att det är en intressant studie som för första gången visar det moderna jordbrukets skadliga effekter på fåglar på en kontinental skala.

"Det stärker bilden som vi redan hade på mindre skala", skriver Green i en kommentar till TT.

Påverkar även stadsfåglar

Jordbruket är inte bara det största hotet mot fåglar som kopplas till jordbruksmark, i Sverige exempelvis sånglärka och stare, utan även mot andra arter.

"Det leder till negativ påverkan på fågelarter i stort, vilket nog inte visats förut", skriver Green.

Jordbruksfåglarna minskade med 57 procent under studieperioden, stadsfåglarna med 28 procent och skogsfåglarna med 18 procent.

I dag används 40 procent av Europas yta till jordbruk, ofta med liten biologisk mångfald. Förutom bekämpningsmedel och konstgödsel är likriktningen av landskapet något som drabbar fåglarna, påpekar Martin Green.

Näst efter jordbruket var den ökande urbaniseringen den faktor som hade störst betydelse för att fåglarna blivit färre. Även det varmare klimatet har bidragit, även om det gynnat en del mer värmeälskande sorter.

Uppsving i Sverige

I Sverige har många fågelarter minskat de senaste 40–50 åren, och jordbruksfåglarna är de som har klarat sig sämst även här.

Annons

Det senaste decenniet är det däremot något fler arter som har ökat i antal än som minskat, även om det i de flesta fall handlar om en liten återhämtning. Generellt går det bättre för större fåglar såsom rovfåglar och gäss, medan mindre arter som ladusvala och talltita är på nedgång.

Samtidigt rödlistas allt fler fågelarter. Av de 245 arter som häckar i Sverige bedöms en fjärdedel minska så kraftigt att de rödlistats, däribland en rad "vanliga" arter som björktrast och tornseglare.

Fakta: 170 arter

Studien omfattar data över 170 fågelarter som samlats in av frivilliga personer inom ramen för motsvarigheten till Svensk fågeltaxering, i 28 europeiska länder under en period på 36 år. Enligt forskarna är det världens största samling data på området.

Fyra mänskliga påverkansfaktorer studerades: jordbruket, urbaniseringen, varmare klimat och förändringar i skogstäcket.

Alla faktorer har tydligt bidragit till nedgången i fågelpopulationer utom den som rör skogstäcket, där sambanden är mer oklara.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons