Annons

Danskarna kan andas ut – minkarna är uppgrävda

Minkkaoset är äntligen över för danskarna.
De fyra miljoner avlivade minkar som hastigt grävdes ner på Jylland har grävts upp och skickats till förbränning.
Nu börjar utredningen om huruvida de ruttnande kadavren orsakat miljöproblem.
Danmark • Publicerad 12 juli 2021
En mink. Arkivbild från Sverige.
En mink. Arkivbild från Sverige.Foto: Patric Söderström / TT

På måndagen sattes punkt för uppgrävningen av de döda minkarna i Danmark, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

I höstas avlivades fler än 15 miljoner danska minkar, efter att en muterad version av covid-19 spridit sig från minkar till människor.

Annons

Merparten av de döda minkarna gick till förbränning, men eftersom anläggningarna inte klarade av volymen grävdes cirka fyra miljoner minkar ned på Jylland.

Tidsplanen hölls

Det befarades att vätska kunde läcka från kadavren, vilket skulle kunna förorena vattendragen. Därför valde man sedan att gräva upp minkarna och skicka dem till förbränning.

Trots sommarvärmen var stanken inte fullt så hemsk som man först spådde, enligt den danska livsmedelsministern Rasmus Prehn. Uppgrävningen har beskrivits som "ganska oproblematisk" tack vare att minkarna ännu inte var helt upplösta

"De boende i de berörda områdena har behövt genomlida mycket och jag är lättad över att tidsplanen höll", säger Rasmus Prehn i ett pressmeddelande från myndigheten Fødevarestyrelsen.

Dyr nota och ovissa efterföljder

Vad hela minkkaoset har kostat är ännu inte fastställt, men enligt Ritzau landade utgifterna för själva avlivningarna, det vill säga rengöring, desinfektion och utrustning, på 800 miljoner svenska kronor.

Nu börjar en utredning för att ta reda på vilka följder minkmassgravarna får. Jordprover ska analyseras för att se om de döda djurkropparna har orsakat miljöproblem och om det finns behov av åtgärder.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons