Annons

Dansk ordbok utökas med könsuttryck

Danmark • Publicerad 2 september 2022
Det danska språket utökas med ord som bedöms ha blivit vedertagna i det danska samhället. Arkivbild från Strøget i Köpenhamn.
Det danska språket utökas med ord som bedöms ha blivit vedertagna i det danska samhället. Arkivbild från Strøget i Köpenhamn.Foto: Fredrik Hagen/NTB/TT

Den danska ordboken fylls på med 128 nya ord. Många av dem har med genus att göra.

Till exempel läggs orden "akønnet", som betyder att man inte identifierar sig med något kön, och "bifobi" till i Danska språknämndens lexikon.

Annons

Det säger något om hur det danska samhället utvecklas, konstaterar Marianne Rathje, språkforskare vid nämnden.

– Jag ser det som ganska ovanligt att det tar så stor plats, men det gör det ju i vårt samhälle. Det tar upp mycket plats under dessa år med sexism och metoo, säger hon till Ritzau.

– Men det säger också en del om att vi saknar ord och uttryck för att prata om de ämnen som tas upp i vårt samhälle.

I tider då många har behövt ta en extra vaccinspruta tillförs också ordet "boosterstik".

"Mullet" anses nu också vara ett danskt ord. Frisyren som i Sverige brukar kallas hockeyfrilla har i Danmark traditionellt benämnts som "bundesligahår", med en gammal referens till tysk fotboll.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons