Annons

Dansk fraktjätte flaggar för motvind

Det blåser motvind för det danska fraktimperiet AP Møller-Mærsk, enligt en rapport för första kvartalet. Aktien i bolaget pressas nedåt med drygt 2 procent på Köpenhamnsbörsen.
Ekonomi • Publicerad 4 maj 2023
Den danska fraktjätten AP Møller-Mærsk redovisar kvartalsrapport. Arkivbild.
Den danska fraktjätten AP Møller-Mærsk redovisar kvartalsrapport. Arkivbild.Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

Mærsk kontrollerar i runda slängar en femtedel av den globala marknaden för containerfrakt, vilket gör bolaget till en bra indikator för vart det lutar i världshandeln.

Och Mærsk bedömer nu att tillväxten globalt blir fortsatt svag, på omkring 2 procent i år.

Annons

– Det finns fortfarande många orosmoln som vi måste hantera, säger Mærsk-chefen Vincent Clerc till Bloomberg TV.

För årets första kvartal redovisar Mærsk ett ras för rörelseresultatet på 56 procent mot ett år tidigare, ned till 3,97 miljarder dollar. Det var något högre än snittprognosen bland analytiker på 3,55 miljarder, enligt Bloombergs sammanställning av prognoser.

Fraktvolymerna föll dock med 9,4 procent under kvartalet, medan fraktpriserna dök nedåt med 37 procent.

För helåret räknar Mærsk med att volymen av containertransporter sjunker med 2,5 procent och det underliggande rörelseresultatet för 2023 väntas landa på 8-11 miljarder dollar, vilket är ungefär en fjärdedel av årsvinsten 2022.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons