Annons

Danmark miljardsatsar på försvaret

Danmark • Publicerad 4 maj 2023
Försvarsminister Troels Lund Poulsen och försvarschefen Flemming Lentfer presenterar budgetplanen för försvaret i Köpenhamn.
Försvarsminister Troels Lund Poulsen och försvarschefen Flemming Lentfer presenterar budgetplanen för försvaret i Köpenhamn.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/TT

Danmark skjuter till 38 miljarder danska kronor extra – närmare 58 miljarder svenska kronor – till försvaret de kommande tio åren. Pengarna syftar till att modernisera landets försvar, som enligt försvarsminister Troels Lund Poulsen (V) inte har uppdaterats på årtionden.

Merparten av summan är öronmärkt för uppdateringar av försvarsmateriel, infrastruktur, it och personal. Runt 11 miljarder danska kronor ska gå till nya investeringar. Under en pressträff vid försvarsdepartementet i Köpenhamn hänvisar Lund Poulsen till Rysslands invasion av Ukraina.

Annons

– Det råder inga tvivel om att det vi går igenom i dag är en mycket allvarlig situation, säger han.

Danmarks mål är att två procent av BNP ska gå till landets försvar år 2030, vilket är i linje med Natos krav för sina medlemsländer. Under onsdagen meddelade Norge att man senast 2026 ska ha uppfyllt Natos tvåprocentsmål.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons