Annons

Danmark byter vaccinstrategi mot apkoppor

Danmark • Publicerad 9 augusti 2022
Vaccin mot apkoppor kommer i Danmark att erbjudas till män som har sex med män, om de har flera olika partners. Arkivbild.
Vaccin mot apkoppor kommer i Danmark att erbjudas till män som har sex med män, om de har flera olika partners. Arkivbild.Foto: Anders Humlebo/TT

Fler danskar ska erbjudas vaccin mot apkoppor. Hittills har Danmark haft samma linje som Sverige, att bara erbjuda vaccin till dem som varit i nära kontakt med någon smittad. Nu kommer erbjudandet att riktas till män som har sex med män, om de har flera olika partners.

Det är denna grupp som bedöms löpa störst risk att smittas, enligt danska Sundhedsstyrelsen.

Annons

"Vi har dessvärre ett stigande antal smittade med apkoppor i Danmark. Vi vill mycket gärna trycka tillbaka smittan och skydda dem som löper störst risk", säger Sundhedsstyrelsens vicedirektör Helene Probst i ett pressmeddelande.

Risken för att smittas är inte kopplad till kön eller sexuell läggning, men apkoppor smittar via nära fysisk kontakt.

Hittills har 126 personer i Danmark konstaterats vara smittade med apkoppor sedan den 23 maj, då det första fallet upptäcktes.

Sundhedsstyrelsen räknar med att den nya vaccinationsstrategin kan börja tillämpas i slutet av veckan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons