Annons

Dämpade inflationsförväntningar på lång sikt

Ekonomi • Publicerad 12 juni 2019
På två och fem års sikt sjunker inflationsförväntningarna, enligt TNS Sifo Prosperas senaste enkät. Arkivbild.
På två och fem års sikt sjunker inflationsförväntningarna, enligt TNS Sifo Prosperas senaste enkät. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Inflationsförväntningarna på två och fem års sikt har sjunkit de senaste månaderna. Det visar analysföretaget TNS Sifo Prosperas senaste enkät bland inköpschefer, aktörer på penningmarknaden och representanter för arbetsgivare och fackförbund.

På ett års sikt ligger inflationsförväntningarna still.

Annons

De tillfrågade räknar med en inflation på 1,9 procent på ett års sikt, 1,9 procent på två års sikt och 2,0 procent på fem års sikt.

I den senaste stora undersökningen, som publicerades i mars 2019, trodde de på en inflation på 1,9 procent på ett års sikt, 2,0 procent på två års sikt och 2,1 procent på fem års sikt.

Förväntningarna på reporäntans nivå sjunker på längre sikt.

Riksbankens reporänta väntas i genomsnitt ligga på -0,2 procent (-0,2) om tre månader, 0,0 procent (0,0) om tolv månader, 0,2 procent (0,3) om 24 månader och 1,0 procent (1,1) om 60 månader.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons