Annons

Damberg: Det här kan raseras ganska snabbt

Avgående finansminister Mikael Damberg (S) varnar för sämre tider och ser begränsat utrymme för den tillträdande regeringens reformplaner.
Ekonomi • Publicerad 11 oktober 2022
Finansminister Mikael Damberg (S). Arkivbild
Finansminister Mikael Damberg (S). ArkivbildFoto: Henrik Montgomery/TT

Damberg – som på en pressträff om de ekonomiska förutsättningarna inför budgeten 2023 beskriver sig själv som Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson – är finansminister i Magdalena Anderssons övergångsregering, som styr landet tills det att en ny regering tillträtt efter valet den 11 september.

– Det är inte läge nu att komma med stora, dyra, nya reformer, säger Damberg.

Annons

Han pekar bland annat på de problem som uppstått i Storbritannien sedan den nytillträdda högerregeringen där lagt fram en minibudget med stora skattesänkningar, som skapat stor osäkerhet kring de brittiska statsfinanserna och fått den brittiska centralbanken Bank of England att varna för effekterna.

Damberg står fast vid att reformutrymmet inför budgeten ligger på 30 miljarder kronor.

Han säger vidare att han räknar med att moderatledaren Ulf Kristersson kan presentera ett färdigförhandlat regeringsavtal med samarbetspartierna på högersidan på onsdag.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons