Annons

Dåligt väder och månsken stoppar svensk raket

Vetenskap • Publicerad 6 februari 2020
Det tekniska teamet bakom Spider-2: Krister Sjölander, Marcus Lindh och Thomas Tomtlund.
Det tekniska teamet bakom Spider-2: Krister Sjölander, Marcus Lindh och Thomas Tomtlund.Foto: Kristine Dannenberg

Den svenska raketen Spider-2 står fortfarande på marken. Dåligt väder och starkt månsken gör att raketen inte kan skjutas upp från rymdbasen Esrange utanför Kiruna.

Raketen ska hjälpa forskare från Kungliga tekniska högskolan (KTH) att mäta egenskaperna hos de laddade partiklar som ger upphov till norrsken.

Annons

Gruppen bakom projektet har varit startklar hela veckan. Vädret har till en början varit bra, men sedan har utsikterna dagen efter varit för dåliga.

"Det gäller nämligen att väderprognosen för dagen efter en uppskjutning också är bra för att man ska kunna hämta tillbaka experimenten från nedslagsområdet utan problem," skriver Philip Ohlsson, projektets presskontakt, i ett mejl till TT.

På grund av ökad månaktivitet stängs projektfönstret för den här gången eftersom ljuset från månen stör experimenten. Nya försök kommer att göras igen runt den 21 februari, då månens ljus har minskat.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons