Annons

Dåligt år för mördarsniglarna

Mördarsniglarna har det tufft i år.
– De är betydligt färre än de kunde ha varit, säger snigelexperten Ted von Proschwitz på Göteborgs naturhistoriska museum.
Trädgård • Publicerad 5 juli 2023
Mördarsniglarna är "betydligt färre" i år, säger snigelexperten Ted von Proschwitz. Arkivbild.
Mördarsniglarna är "betydligt färre" i år, säger snigelexperten Ted von Proschwitz. Arkivbild.Foto: Paul Kleiven/AP

Vädret under maj månad är ofta avgörande för om det blir ett snigelår eller ej. I år var maj en torr månad och det innebär färre sniglar.

– Det hänger samman med snigelns livscykel. De övervintrar som ungdjur och de är mera torrkänsliga, säger Ted von Proschwitz.

Annons

Nu har det börjat regna efter den långa torrperioden och då kommer sniglarna fram.

– De har nog haft det besvärligt. De är ganska små och de är betydligt färre än de kunde ha varit, konstaterar von Proschwitz.

Det som händer nu är att sniglarna börjar lägga ägg. Och för den som vill hindra sniglarna från att föröka sig gäller det att, bokstavligen, vara "på hugget".

– Gå ut i trädgården nattetid med en ficklampa och se var sniglarna är och var de gömmer sig. Ha med en spade med vass egg och hugg av snigelns huvud cirka en halv centimeter in på kroppen. Det blir många hugg men tänk att varje avlivad snigel innebär att den inte kan lägga uppemot 400 ägg. Ge inte upp, säger von Proschwitz och tipsar om att det också finns gifter, fällor och elstängsel att bekämpa sniglarna med.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons