Annons

Dålig koll på försvunna barn

Hittills i år har minst 44 barn förts ut ur Sverige mot sin vilja. Det visar nya siffror från den nationella stödlinjen för hedersförtryck, skriver Svenska Dagbladet.
I Östergötland saknas ett 20-tal elever efter sommarlovet.
Samhälle • Publicerad 8 september 2019
Hittills i år har 44 barn förts ut ur Sverige mot sin vilja. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Mörkertalet för barn som förts ut ur landet kan vara stort – det finns nämligen ingen samlad statistik hos varken polisen, kommunerna eller socialtjänsten.

– Det är helt oacceptabelt att vi inte vet hur många som saknas. Det är politiker på lokal nivå som har det ansvaret och det måste de ta, säger Liberalernas partisekreterare Juno Blom, som länge arbetat mot hedersförtryck, till .

Annons

I Norrköpings grundskolor saknas 24 elever efter sommarlovet. Kommunen misstänker att det i vissa fall kan handla om bortförda barn, rapporterar .

I torsdags rapporterade P4 också att fem gymnasieelever saknas i Mjölby kommun.

Problemet med barn som förs bort har varit känt i över ett decennium. Redan 2009 visade till exempel en granskning av Sydsvenskan att skånska skolor varje år upptäckte minst 25 barn som gifts bort mot sin vilja.

Barnen som försvinner har oftast invandrade föräldrar och utsätts exempelvis för barnäktenskap, tvångsäktenskap eller uppfostringsresor för pojkar.

Den nationella stödlinjen drivs av region Östergötland och erbjuder råd och vägledning vid misstanke om att någon är utsatt för hedersrelaterat förtryck.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons