Annons

Dålig effekt av covidvaccin i form av nässprej

Coronaviruset • Publicerad 12 oktober 2022
Försöket att utveckla Astra Zenecas covid-19-vaccin Vaxzevria till en nässprej har lagts ner. Arkivbild
Försöket att utveckla Astra Zenecas covid-19-vaccin Vaxzevria till en nässprej har lagts ner. ArkivbildFoto: Hassene Dridi/AP/TT

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca och forskare vid universitetet i Oxford har lagt ner ett projekt för att utveckla ett covid-19-vaccin som ges i näsan, skriver tidningen Läkemedelsvärlden.

Orsaken är att nässprejvaccinet varken gav ett pålitligt antikroppssvar i slemhinnorna eller ett starkt systemiskt immunsvar i de kliniska studier som gjorts på människor.

Annons

Målet var att vidareutveckla det vaccin som läkemedelsbolaget och forskarna tidigare tagit fram och som godkänts mot covid-19 under namnet Vaxzevria.

Möjligheten att ge vaccin i form av nässprej i stället för genom injektioner har väckt stort intresse. Både Kina och Indien godkände nyligen var sitt covid-19-vaccin som ges i näsan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons