Annons

Tre ute ur kampen om Tory-ledarskapet

Tio förhoppningsfulla kandidater till uppdraget som ny ledare för det brittiska Konservativa partiet har nu krympt till sju.
I den första interna partiomröstningen försvann Andrea Leadsom, Esther McVey samt Mark Harper. Favorittippade Boris Johnson fick överlägset flest röster.
Storbritannien • Publicerad 13 juni 2019
Den tidigare utrikesministern Boris Johnson är favorittippad som ny ledare för Konservativa partiet i Storbritannien.
Den tidigare utrikesministern Boris Johnson är favorittippad som ny ledare för Konservativa partiet i Storbritannien.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Omröstningen är den första av flera som till slut ska leda fram till en ny partiledare. Samtliga 313 parlamentariker kan rösta och den eller de kandidater som inte får stöd av minst 16 partikollegor åker ur startfältet.

Varken den tidigare gruppledaren Andrea Leadsom eller de tidigare ministrarna Esther McVey eller Mark Harper klarade den gränsen och är därmed ute ur spelet.

Annons

I toppen återfinns Boris Johnson som fick 71 röster mer än tvåan, utrikesminister Jeremy Hunt. Miljöministern Michael Gove tog tredjeplatsen i omröstningen.

Stor tv-debatt väntar

Storbritanniens premiärminister Theresa May lämnade posten som ledare för Tories i fredags, efter att hon under sina tre år vid makten misslyckats med att leda britterna ut ur EU. May sitter kvar som premiärminister fram tills att en ersättare utsetts.

Favorittippad bland de tio kandidaterna är den tidigare utrikesministern och borgmästaren i London Boris Johnson. Han var också en av de partimedlemmar som hårdast drev frågan om ett brittiskt utträde ur EU inför folkomröstningen i juni 2016.

Johnsons främsta utmanare bedömdes tidigt vara tvåan och trean i den första omröstningen, Jeremy Hunt och Michael Gove.

Utses av drottningen

Nästa steg för dem som överlevde dagens omröstning är en 90 minuter lång tv-debatt på söndag. Dagen därpå ska de tala för sin sak inför sina partikamrater i parlamentet och på tisdag är det återigen dags för en gallring genom en sluten omröstning. Men då gäller stöd från minst 32 partikollegor – annars åker man ut.

Ytterligare omröstningar äger rum veckan därpå och partiet räknar med att antalet kandidater ska ha kokats ner till två, möjligen tre, den 20 juni.

Därpå är det dags för Konservativa partiets 160 000 gräsrötter att utse vinnaren. Resultatet av den omröstningen väntas runt den 22 juli. Theresa May kommer då att lämna premiärministerposten och den nya ledaren för parlamentets största partigrupp – för närvarande Tories – kommer att utses till ny premiärminister av den brittiska drottningen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons