Annons

Då kan man söka karensersättning igen

Återinförandet av den slopade karensdagen har röstats igenom av riksdagen.
Som tidigast kommer ansökningar om ersättning för den första sjukdagen att kunna skickas in på måndag, enligt Försäkringskassan.
Ekonomi • Publicerad 2 februari 2022
Ansökningarna om ersättning för karensdagen görs retroaktivt. Arkivbild.
Ansökningarna om ersättning för karensdagen görs retroaktivt. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

På grund av den ökade smittspridningen i samhället har regeringen föreslagit att flera coronarelaterade ersättningar ska återinföras eller förlängas.

Ersättningen för karensavdraget när man har varit sjuk och hemma från jobbet återinförs till och med den sista mars i år, beslutade riksdagen på onsdagen.

Annons

Om man har varit sjuk efter den 8 december kommer man att kunna ansöka om ersättning för karensdagen retroaktivt.

Enligt Jacob Lagerkrantz, pressekreterare på Försäkringskassan, kommer det som tidigast att vara möjligt att ansöka om karensersättning på måndag.

Högt tryck

Innan det är möjligt att skicka in ansökningarna om karensersättning måste först Försäkringskassan avvakta regeringens beslut om en förordning som ska fattas på fredagen.

– Vi är redo att trycka på knappen. Fattas alla beslut som de ska den här veckan är tanken att dra i gång processen på måndag tidigast, förmodligen måndag morgon, säger Jacob Lagerkrantz.

Trycket på Försäkringskassan gällande vab, smittbärarpenning, sjukpenning, och sedan tidigare karensersättningen är högt, enligt Jacob Lagerkrantz.

Osäkert med handläggningstid

Hur lång handläggningstid som väntar kan Försäkringskassan däremot inte svara på.

– Vi får se hur stort trycket blir. Det är rimligt att anta att det är många ansökningar med tanke på omikronutbrottet, säger Jacob Lagerkrantz.

Den slopade karensdagen infördes i mars 2020 och gällde till och med den 30 september förra året, och var en av åtgärderna som regeringen vidtog under pandemin. Detta för att alla skulle ha möjlighet att stanna hemma vid minsta symptom på covid-19 utan att behöva oroa sig för ekonomin.

Den enskilde får själv ansöka om att få tillbaka karensavdraget som arbetsgivaren har gjort via e-tjänsten på Försäkringskassan. Schablonbeloppet ligger på 810 kronor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons