Annons

Då inleds rättegången mot Paolo Macchiarini

Hösten 2020 åtalades kirurgen Paolo Macchiarini för tre fall av grov misshandel efter att ha opererat in syntetiska luftstrupar på patienter vid Karolinska universitetssjukhuset.
Nu står det klart att rättegången inleds i april.
Brott • Publicerad 7 januari 2022
Överåklagaren Mikael Björk vid en presskonferens i december 2018 då han meddelande att förundersökningen mot Paolo Macchiarini skulle återupptas.
Överåklagaren Mikael Björk vid en presskonferens i december 2018 då han meddelande att förundersökningen mot Paolo Macchiarini skulle återupptas.Foto: Marc Femenia/TT
Paolo Macchiarini förnekar brott. Arkivbild.
Paolo Macchiarini förnekar brott. Arkivbild.Foto: Lorenzo Galassi/AP/TT

Den 27 april inleds huvudförhandlingen mot Paolo Macchiarini i Solna tingsrätt. Totalt 13 förhandlingsdagar är planerade, med den avslutande dagen planerad till 23 maj.

Det var i december 2018 som överåklagare Mikael Björk återupptog den tidigare nedlagda förundersökningen om två fall av vållande till kroppsskada, grovt brott, i fallet med de syntetiska luftstruparna som opererats in på patienter vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Under den återupptagna förundersökningen inleddes utredningen kring ett tredje fall på nytt.

Annons

Nästan två år senare, den 29 september 2020, väcktes åtal mot Macchiarini för tre fall av grov misshandel. Enligt åklagaren genomfördes samtliga tre ingrepp utan lagstöd, varför det ska rubriceras som grov misshandel och inte vållande till kroppsskada, grovt brott.

Inte sjukvård

Åklagaren menar att transplantationerna av de konstgjorda luftstruparna genomfördes i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet och därför inte utgjorde led i någon laglig form av sjukvård eller tillståndsprövad forskningsstudie.

Björk anser även att det är Paolo Macchiarini som ensam bär det straffrättsliga ansvaret.

– Han har genomfört ingreppen med en metod som är hans. Han var kirurgen i de här tre fallen och bär naturligtvis huvudansvaret, sade han till TT i samband med att åtal väcktes.

Enligt åtalet har ingreppen orsakat målsäganden allvarliga fysiska skador och inneburit stort lidande. Samtliga tre patienter är i dag döda.

– Bilden har nu blivit betydligt klarare. Det här var vare sig sjukvård eller tillåten forskning, sade Björk.

Bestrider misstankarna

Paolo Macchiarini förnekar brott.

– Han bestrider givetvis de här misstankarna mot honom, och han tycker att det känns anmärkningsvärt att åklagaren faktiskt åtalar honom för att med flit ha försökt skada människor. För det är ju vad åklagaren påstår, att han med uppsåt haft för avsikt att tillfoga patienterna skada och smärta, sade hans försvarare Björn Hurtig till Expressen när åtal väcktes förra året.

Macchiarini kommenterade själv saken i oktober 2017, i samband med att den första brottsutredningen mot honom lades ned.

"Som jag alltid har sagt så har jag gjort mitt bästa för att ge dessa dödligt sjuka patienter en chans att bli botade", skrev han då i en kommentar till TT.

Fakta: Paolo Macchiarini

Den italienske kirurgen Paolo Macchiarini anställdes 2010 som gästprofessor vid Karolinska institutet. Under loppet av tre år genomförde han transplantationer av konstgjorda luftstrupar på tre patienter. Samtliga är i dag döda.

Fallet uppmärksammades i och med en dokumentär i SVT i januari 2016. Då hade redan försöken med konstgjorda luftstrupar stoppats och Macchiarini slutat som gästprofessor. En brottsutredning om grovt vållande till annans död lades ned 2017, eftersom det inte gick att bevisa att en annan behandling lett till ett annorlunda resultat. 2018 återupptogs utredningen med rubriceringen grovt vållande till kroppsskada.

Karolinska institutet fällde samma år Paolo Macchiarini och sex andra forskare bakom flera vetenskapliga artiklar för oredlighet i forskning. Enligt KI fanns flera allvarliga felaktigheter i artiklarna, bland annat saknades information om djurtester som måste föregå försök på människor.

Sedan fallet uppmärksammades har rektorn och hela styrelsen bytts ut. Flera andra personer i ledande roller har fått lämna sina uppdrag. Paolo Macchiarini sparkades efter SVT:s dokumentär men har fortsatt att arbeta som läkare. Samtidigt som utredningen om brott inleddes 2018 rapporterade SVT att Macchiarini utfört operationer på ett sjukhus i Turkiet, men han ska inte ha genomfört några nya transplantationer där.

I september 2020 åtalades Macchiarini för tre fall av grov misshandel. Förhandlingen i Solna tingsrätt inleds i april 2022.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons