Annons

Då avtäcks Zlatanstatyn: "Stort ögonblick"

Nu är det klart var och när statyn över Zlatan Ibrahimovic ska resas.
Det blir vid Stadiontorget i Malmö den 8 oktober – med "Ibra" på plats.
"Det här är ett stort ögonblick för mig", säger han.
Fotboll • Publicerad 9 september 2019
"Jag är väldigt glad över att min staty kommer att stå i Malmö. Det var min önskan från allra första början", säger LA Galaxy-anfallaren Zlatan Ibrahimovic.
"Jag är väldigt glad över att min staty kommer att stå i Malmö. Det var min önskan från allra första början", säger LA Galaxy-anfallaren Zlatan Ibrahimovic.Foto: Ringo H.W. Chiu

Turerna kring Zlatan Ibrahimovics staty har varit många. Det var på Fotbollsgalan 2016 som Svenska fotbollförbundet berättade att Sveriges främste manlige landslagsmålskytt genom tiderna skulle avbildas och planen var först att statyn skulle stå utanför nationalarenan Friends i Solna.

Men så blir det inte.

Annons

Förra sommaren kom beskedet att hyllningen till fotbollsikonen i stället skulle resas i anfallarens hemstad Malmö och nu är det bekräftat att det sker den 8 oktober. Det klubbade kommunstyrelsens arbetsutskott i Malmö på måndagen.

Platsen blir Stadiontorget, mellan Malmö FF:s gamla och nya arena.

”Jag är väldigt glad över att min staty kommer att stå i Malmö. Det var min önskan från allra första början. Det var här allt startade och det är här jag har mitt hjärta”, säger Ibrahimovic i ett pressmeddelande.

37-åringen, som just nu spelar i amerikanska Los Angeles Galaxy, kommer själv att närvara vid avtäckningen tillsammans med representanter från förbundet, Malmö stad och MFF. Även konstnären Peter Linde kommer att vara på plats.

”Jag är stolt och det här är stort ögonblick för mig", säger Ibrahimovic.

Statyn har stått klar sedan en tid tillbaka. Den är flera ton tung och över tre meter hög och kommer att stå vänd mot nya stadion.

”Genom placeringen tycker jag att Zlatan har hittat hem. Statyn kommer för evigt att vara en enda stor manifestation för Sveriges största och en av världens allra bästa fotbollsspelare genom tiderna. Jag är väldigt glad över att vi snart är i mål”, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Förtydligande: I en tidigare version angavs att beslutet att resa statyn den 8 oktober togs av kommunstyrelsen i Malmö. Rätt ska vara kommunstyrelsens arbetsutskott i Malmö.

Simon Sjöstrand/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons