Annons

Cyberattackerad oljeledning snart igång

Ekonomi • Publicerad 12 maj 2021
En lång kö bildades under tisdagen vid en bensinstation i Charlotte, North Carolina.
En lång kö bildades under tisdagen vid en bensinstation i Charlotte, North Carolina.Foto: Chris Carlson/ AP/ TT

Colonial Pipeline, som sköter driften av USA:s största oljeledning, kommer snart kunna dra igång sin verksamhet igen. Detta efter sex dagars avbrott med anledning av en cyberattack.

Under onsdagskvällen, svensk tid, meddelade den amerikanska energiministern Jennifer Granholm att hon pratat med företagets vd, som planerar att dra igång oljeledningen inom kort. Det kan däremot ta några dagar att få tillbaka oljeflödet, rapporterar AFP.

Annons

De skyldiga till den så kallade ransom ware-attacken påstås tillhöra gruppen Darkside, som hävdar att de inte har något annat syfte med attacken än att tjäna pengar. Colonial Pipeline ska ha vägrat betala en lösesumma, vars belopp varit okänt för allmänheten, som utkrävts av gruppen.

Den avstängda oljeledningen har hunnit leda till stora problem i sydöstra USA, där bränslet tagit slut på flera platser. Slagsmål har brutit ut vid bensinstationer och bränslebristen har lett till att många bunkrar bensin, något som fått myndigheter uppmana till försiktighet eftersom flera uppges ha burit bensinen i plastpåsar, rapporterar Reuters.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons