Annons

Covidpatient kunde ha dött av filtermiss

Coronaviruset • Publicerad 1 augusti 2021
Sahlgrenska universitetssjukhuset har anmält en händelse där en covidpatient försattes i livsfara till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.
Sahlgrenska universitetssjukhuset har anmält en händelse där en covidpatient försattes i livsfara till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sahlgrenska universitetssjukhuset lex Maria-anmäler en händelse där en covidpatient försattes i livsfara på grund av ett kvarglömt filter i en respirator, rapporterar Göteborgs-Posten.

Då det rådde platsbrist på sjukhusets intensivvårdsavdelning i början av året flyttades en vuxen patient till barnintensiven. På den nya avdelningen förvärrades patientens andningstillstånd hastigt, vilket enligt personalen berodde på covid-19.

Annons

Först efter tre dagar upptäckte man den verkliga orsaken: Personalen hade glömt att ta bort det filter som används för luftfuktning vid transporter då patienter sattes tillbaka i en vanlig respirator. Det fuktiga filtret gjorde det svårt för patienten att andas, enligt chefsläkare Thomas Brezicka.

Patienten återhämtade sig snart efter att filtret tagits bort. Men då missen riskerade att leda till en allvarlig vårdskada eller död har sjukhuset nu anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons