Annons

Covideffekt: Tomma lägenheter på äldreboenden

Var tredje kommun har många tomma platser på sina äldreboenden, enligt en ny kartläggning från TT.
Äldreomsorg • Publicerad 10 april 2021
Var tredje kommun har många tomma platser på sina äldreboenden. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flera undersökningar på senare tid har visat hur coronapandemin skadat förtroendet för äldreomsorgen. En siffra från Socialstyrelsen visar minskningen, 14 procent, av antalet 80-plussare som flyttade till äldreboende under förra året.

Och nu står ett stort antal kommuner med tomma lägenheter på sina äldreboenden. Hela 30 procent av de 193 kommuner som har svarat på frågor från TT uppger att de i stor eller ganska stor utsträckning har tomma platser just nu. Ytterligare 44 procent svarar ja men att det handlar om ett fåtal.

Annons

I Malmö stad står runt var tionde lägenhet tom i de kommunala äldreboendena.

– Det är ovanligt högt, säger Åsa Jensen, avdelningschef på omsorgsförvaltningen i Malmö.

– Det började tidigt förra våren då folk började att tacka nej. Och det är klart att vi har personer som vi bedömer har behov av att bo på särskilt boende som inte flyttat in, men jag har full förståelse för att man känner oro för smitta och för att inte få träffa anhöriga på grund av besöksförbud.

"Finns skyddsnät"

I Solna står nästan var femte lägenhet på äldreboende tom.

– Man ansöker inte på det sättet som man vanligtvis gör och så har det varit sedan maj. Det är ingen förändring, säger Elisabet Sundelin, chef för omvårdnadsförvaltningen.

Enligt Socialstyrelsen betyder inte det minskade söktrycket att behovet av hjälp har minskat. I stället hamnar ansvaret för omvårdnaden på närstående eller så blir personerna helt utan hjälp. Men det är inget som håller Solnachefen vaken om nätterna.

– Jag är inte orolig. I Sverige har vi ett skyddsnät där grannar och primärvården kan göra en orosanmälan om de är oroliga. Då tar vi kontakt. Men det är klart att jag är fundersam om det kommer ett stort tryck efter vaccinationerna, säger Elisabet Sundelin.

Personal permitteras

Just i Solna har ett specifikt äldreboende fått stor uppmärksamhet under pandemin, Berga. I en kritisk rapport från Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) anklagas verksamheten för att utfärdat direktiv om att sjuksköterskor inte skulle besöka covidsjuka äldre. Äldre ska också ha dött ensamma och därefter hittats av personal, enligt rapporten.

Den mediala uppmärksamheten kring Berga kan ha bidragit till att färre ansökt om plats på kommunens äldreboenden, enligt Elisabet Sundelin.

– Det är klart att vad som skrivs i tidningarna påverkar.

Annons

TT: Hoppas du på ett större söktryck framöver?

– Jag hoppas på att man söker om man behöver hjälp. Det är viktigast för mig.

I Solna har behovet av tim- och semestervikarier sjunkit. En del personal har också permitterats. Något som äldreforskaren Ingmar Skoog sett flera exempel på.

– Det är farligt att tro att man kan skära ner på personal. En av de största kritiken är att personalen inte har tid för de äldre och att de är stressade. Det här ger en chans till luft i systemet, säger han.

Successivt kommer de tomma lägenheterna att fyllas upp, spår äldreforskaren.

– Rädslan kommer nog vara kvar ett tag, men jag vet inte hur länge.

Fakta: TT:s enkät

Fråga: Har kommunen just nu tomma platser på sina särskilda boenden?

9,3 procent svarade "Ja, i stor utsträckning".

20,7 procent svarade "Ja, i ganska stor utsträckning".

44 procent svarade "Ja, ett fåtal".

26 procent svarade "Nej".

TT skickade ut enkäten till samtliga 290 kommuner under vecka 12. Totalt 193 kommuner valde att svara på den specifika frågan, vilket ger en svarsfrekvens på 67 procent.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons