Annons

Covid-testning av vårdpersonal tas bort

Sjukvård • Publicerad 10 februari 2023
Folkhälsomyndigheten tar bort rekommendationen att vårdpersonal ska testa sig för covid-19 vid symptom. På senare tid har det visat sig ha marginell effekt, enligt Sara Byfors, avdelningschef på myndigheten. Arkivbild.
Folkhälsomyndigheten tar bort rekommendationen att vårdpersonal ska testa sig för covid-19 vid symptom. På senare tid har det visat sig ha marginell effekt, enligt Sara Byfors, avdelningschef på myndigheten. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Rekommendationen om att testa vård- och omsorgspersonal med symptom för covid-19 tas bort den 15 februari, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Rekommendationen infördes för ett år sedan och riktas till anställda på sjukhus och äldreboenden. Att den tas bort beror på att det förekommer olika luftvägsvirus, och att det därför är säkrare att stanna hemma om man är sjuk med symptom.

Annons

"Under den senaste perioden med hög smittspridning av covid-19 har vi sett att testningen av personal har haft marginell effekt för att begränsa spridningen i de här miljöerna. Det cirkulerar även andra luftvägsvirus som kan orsaka svår sjukdom för personer som tillhör en riskgrupp", säger Sara Byfors, avdelningschef på myndigheten, i pressmeddelandet.

I känsliga miljöer rekommenderar myndigheten fortsatt att provta patienter och omsorgstagare med symptom som kan vara covid-19, både för att kunna ge rätt vård och för att begränsa smittspridningen. Testning kan också vara aktuellt vid smittspårning.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons