Annons

Covid har gett många problem med synen

Suddig syn, ljuskänslighet, svårt att fokusera, yrsel, trötthet och huvudvärk. Flera som insjuknat i covid-19 har synproblem som dröjer sig kvar.
Coronaviruset • Publicerad 5 februari 2022
De flesta av patienterna har inga problem med att läsa på en syntavla, men uthållighet och fokuseringsförmåga har påverkats. Arkivbild.
De flesta av patienterna har inga problem med att läsa på en syntavla, men uthållighet och fokuseringsförmåga har påverkats. Arkivbild.Foto: Fanni Olin Dahl/TT
Synproblemen till följd av covid-19 påverkar vardagen för många av Jan Johanssons patienter.
Synproblemen till följd av covid-19 påverkar vardagen för många av Jan Johanssons patienter.Foto: Karolinska institutet/TT

Jan Johanssson är optiker och forskare vid Karolinska institutet. Hans forskningsområde är egentligen synpåverkan efter trauman, stroke eller infektioner.

– Ganska tidigt i pandemin började vi misstänka att personerna som fick långvariga besvär efter covid-19 fick liknande besvär som våra vanliga patienter.

Annons

I intervjuer med patienter som vårdats på sjukhus för covid-19 under perioden mars till maj 2020 uppgav ungefär 10 procent att synen påverkats på något sätt, antingen genom nytillkomna eller förvärrade problem.

– Det de beskriver mest är att synen blir suddig eller oklar och att ögonen känns ansträngda. Man har låg uthållighet och flera säger att de slutat läsa böcker eller titta på telefonen.

Andra har blivit mer ljuskänsliga eller har svårt att ta in många synintryck på en gång. Problemen påverkar vardagen för många av de drabbade.

– Det är kraftigt begränsande för många. En stor del har haft svårigheter att gå tillbaka till arbete eller studier.

Normal synförmåga

Det är ännu inte klarlagt vad som hänt med synen hos de drabbade. En teori är att hjärnan har blivit uttröttad och att synen då också påverkas. När Jan Johansson genomför en synundersökning och patienterna läser på syntavlan har de allra flesta en normal och bevarad synförmåga.

– Men fokuseringsförmågan, hur ögonen samarbetar, de funktionerna är ofta drabbade. Man ser otydligt, har dubbelseende och får huvudvärk. Det gäller i typiska arbetssituationer som att sitta framför en skärm eller läsa en bok, men kan också uppstå när man ska växla med blicken mellan olika saker.

De flesta av Jan Johanssons patienter blir sakta bättre. Det går att träna upp vissa funktioner med hjälp av synträning, andra blir hjälpta av glasögon, ibland med färgade linser.

– En del säger att de hade problem de första månaderna, men andra har gått i ett eller två år utan att det blir bättre.

Jan Johansson misstänker också att det finns en stor patientgrupp som man inte har riktigt koll på.

– De man oftast studerar i dag är de som varit på sjukhus, men vi har inget bra grepp på dem som legat hemma och varit sjuka. Jag kan misstänka att en inte oansenlig del av dem också har de här problemen.

Sök hjälp

Annons

Eftersom många som varit sjuka i covid-19 har en rad olika besvär efteråt kan det vara svårt att urskilja synpåverkan som en specifik följd av infektionen. Att de flesta klarar av att läsa på en syntavla gör också att man kanske utgår från att synförmågan är opåverkad.

Jan Johansson tycker att det är viktigt att vara uppmärksam och söka hjälp om man upplever att man har problem.

– Ett första steg om man har svårt att fokusera och snabbt blir trött är att göra en vanlig synundersökning. Optiker i dag har bra kunskap och instrument för att titta närmare på ögonen och de kan remittera en vidare vid behov.

Forskningen kring synpåverkan efter covid-19 är ny och mycket återstår för att få svar på vilka mekanismer det rör sig om och om det finns särskilda riskfaktorer.

– Vi försöker också öka på medvetandet om detta i vården och ögonvården så att man tänker på det och kan fånga upp patienterna så att de inte behöver gå så länge.

Fakta: Flera problem efter covid-19

Flera som varit sjuka i covid-19 har symtom som dröjer sig kvar länge. Symtom på postcovid som ofta rapporterats i vetenskapliga studier är:

Andfåddhet eller andningssvårigheter

Extrem trötthet, fysiskt och mentalt

Feber eller feberkänsla

Förändrat lukt- och smaksinne

Huvudvärk

Hög vilopuls eller hjärtklappning

Kognitiv nedsättning, som minnes- eller koncentrationssvårigheter

Mag- och tarmproblem

Muskelsvaghet

Neurologiska symtom som domningar

Psykisk ohälsa, som depression och ångest

Smärta, som bröstsmärta eller muskel- och ledvärk

Sömnstörningar

Källa: Socialstyrelsen

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons