Annons

Coronasmittad kvinna på flyg med svenskar

En belgisk medborgare har bekräftats smittad med coronaviruset, enligt .
Kvinnan befann sig på samma plan som de tolv svenskar som evakuerats från Wuhan i Kina och som landade i Marseille i Frankrike i söndags, rapporterar flera medier.
Coronaviruset • Publicerad 4 februari 2020
Passagerare som evakuerats från Wuhan går av ett plan i Marseille. Bild tagen den 2 februari.
Passagerare som evakuerats från Wuhan går av ett plan i Marseille. Bild tagen den 2 februari.Foto: Arek Rataj/AP/TT
Foto: 
Personal desinfekteras utanför ett hotell i Wuhan där personer som är satta i karantän sitter. Bild tagen 3 februari.
Personal desinfekteras utanför ett hotell i Wuhan där personer som är satta i karantän sitter. Bild tagen 3 februari.Foto: Chinatopix/AP/TT
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/ TT
En läkare i skyddsdräkt besöker en patient på ett hotell i Wuhan. Bild tagen 3 februari.
En läkare i skyddsdräkt besöker en patient på ett hotell i Wuhan. Bild tagen 3 februari.Foto: Chinatopix/AP/TT

"Personen har testats positiv och är i god hälsa och visar för tillfället inga sjukdomssymtom", skriver belgiska folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Folkhälsomyndigheten i Sverige har ännu inte kontaktats av belgiska myndigheter angående fallet.

Annons

– Det tolkar vi som att belgarna inte har bedömt att någon av de personer som kom till Sverige var aktuella för att göra någon ytterligare smittspårning på, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till TT.

– De personer som eventuellt skulle vara aktuella är dessutom under övervakning. Så det här är en ickefråga i sammanhanget för oss.

Den smittade kvinnan har förts till universitetssjukhuset i Bryssel. Utöver henne fanns åtta andra belgiska medborgare ombord på planet. De har testats negativa. På planet befann sig sammanlagt 254 passagerare.

Kan sätta i karantän

Enligt WHO är det enbart i sällsynta fall som symtomfria skulle kunna smitta vidare det nya coronaviruset och Folkhälsomyndigheten bedömer att smittan kan sprida sig när en patient blivit sjuk eller i samband med insjuknandet.

I Sverige pågår smittspårning efter coronaviruset löpande. Hittills har endast en person konstaterats positiv – en kvinna i Jönköping som än så länge inte uppvisat några allvarligare symtom.

I och med att coronaviruset klassats som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom i Sverige har smittskyddsläkare också fått större mandat att ta till åtgärder om ett större utbrott skulle slå till. Exempelvis möjligheter att sätta geografiska områden i karantän för att hindra smittan till exempel.

– Får vi av någon anledning en större grupp som utsatts för smitta så har vi också möjlighet att karantänsätta dem. Det är de verktygen vi fått och det är bra att ha dem i verktygslådan. Men vi ser absolut ingen anledning att använda dem just nu. Det är inte något av de mer troliga framtida scenariona. Men det finns en möjlighet att vi kan hamna där utifrån hur man agerar i Kina, säger Anders Tegnell.

"Jättestor påverkan"

I Kina fortsätter spridningen av det dödliga coronaviruset. Städer stängs, smittade isoleras och nya sjukhus byggs. Och hur väl Kina lyckas begränsa viruset har stor betydelse för Sverige.

– Det har en jättestor påverkan, för ju mer kontroll man får desto mindre behöver vi i resten av världen hantera, säger Anders Tegnell.

Så länge viruset inte sprider sig utanför Kina i större omfattning är risken fortsatt mycket låg, enligt Anders Tegnell.

Annons

– Kina är stort men resandet är hyfsat begränsat så det är hanterbart. Men skulle vi behöva hantera fall från andra delar av världen blir det mycket mer besvärligt.

Lyckade hemkomster

Så hur går då utvecklingen i Kina? Det är inte helt lätt att svara på. Sett till Kinas stora folkmängd är det relativt få som drabbats – särskilt utanför de värst utsatta områdena Hubeiprovinsen, och dess huvudstad Wuhan.

– Det rör sig om några hundratals fall i några olika städer. Det är inte speciellt mycket i städer på flera miljoner invånare, säger Tegnell.

Samtidigt stänger Kina fler städer.

– Det får man ta som ett tecken att det finns ytterligare städer där man har så pass stor spridning att man börjar bli orolig. I resten av världen går det ganska bra, säger Tegnell.

Han pekar bland annat på att flera länder, däribland Sverige, tagit hem medborgare från smittdrabbade områden som Wuhan utan att sjukdomen spridit sig vidare.

– Jag tror det kommer att fortsätta på den här nivån ganska länge. Med en fortsatt ganska omfattande spridning i Kina men att resten av världen ändå lyckas hålla undan, hitta fallen och hantera dem, säger Tegnell.

Anna Hansson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons