Annons

Coronasmäll för Kinas bilindustri

Ekonomi • Publicerad 13 februari 2020
Försäljningen av elbilar i Kina sjönk kraftigt under januari, enligt preliminära siffror. Arkivbild.
Försäljningen av elbilar i Kina sjönk kraftigt under januari, enligt preliminära siffror. Arkivbild.Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Bilförsäljningen i Kina beräknas ha minskat 18 procent under januari då spridningen av coronaviruset fick fart, enligt en kinesisk branschorganisation.

Det är den nittonde månaden i rad som det noteras en nedgång i försäljningen på den kinesiska bilmarknaden.

Annons

Försäljningen av fordon helt eller delvis drivna på el dök för sjunde månaden i rad, ner 54,4 procent under januari, enligt preliminära siffror.

Det var under de två första veckorna i januari som lokala myndigheter i vissa delar av Kina började införa restriktioner och rådde allmänheten att undvika publika platser. Den kinesiska bilindustrin räknar med att coronaviruset kommer att påverka både försäljning och produktion kraftigt under första kvartalet.

Viruset fick flera biltillverkare att förlänga ledigheten i samband med det kinesiska nyåret och vissa fabriker håller fortsatt stängt.

Den kinesiska branschorganisationen CAAM anser att branschen behöver vänja sig vid en lägre tillväxttakt. I år beräknas bilförsäljningen i Kina minska med två procent. I fjol sjönk bilförsäljningen i Kina med drygt åtta procent.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons