Annons

Coronalarmet får kunderna att hamstra pasta, ris och grönsaker: ”Kan bli problem på sikt”

Det är inte tomt på hyllorna, men det är glesare än vanligt mellan konserverna, riset och pastan.
Oskarshamn • Publicerad 10 mars 2020

– Vi ser ett mönster – folk har börjat hamstra, säger Rasmus Ohlsson på Ica Maxi.

Rasmus Ohlsson fyller på i hyllorna. Pulvermos, soppor är varor som haft rykande åtgång tillsammans med konserver och torrvaror den senaste tiden.
Rasmus Ohlsson fyller på i hyllorna. Pulvermos, soppor är varor som haft rykande åtgång tillsammans med konserver och torrvaror den senaste tiden.Foto: Roger Carlsson

Under helgen var det tydligt för de som var och handlade på Döderhultsvägen.

Annons

– Det var dåligt med pasta, ris, mjöl, havregryn bland annat. Det verkar som om coronahamstringen kommit till Oskarshamn, sa en av kunderna som hörde av sig till OT.

Rasmus Ohlsson bekräftar att det kan vara så.

– Ja, vi tror det. Vi såg tendenser redan förra veckan. Det är inte bara vi som har bekymmer. Jag pratade med en kollega på en annan ort och de har samma känsla. Folk börjar köpa på sig torrvaror som pasta, ris och knäckebröd förutom konserver, säger han och berättar att grönsaker på burk som majs och krossade tomater är eftertraktade just nu.

– Jag tror i och för sig att folk har en helt annan medvetenhet dag, och inser att det är bra att ha någon form av lager hemma. Om det inte är corona så kan det vara något annat, strömavbrott i en vecka till exempel.

Hyllorna gapar tomma. Folk har har hamstrat och köpt på sig bland annat salt.
Hyllorna gapar tomma. Folk har har hamstrat och köpt på sig bland annat salt.Foto: Roger Carlsson

Än så länge är det ingen fara, varorna fylls på efterhand och dagligen. Rasmus Ohlsson vill heller inte skapa panik bland kunderna och oro att varorna helt ska ta slut.

– Men det är klart, är detta ett mönster och det fortsätter, kan det bli problem på sikt. Men jag har pratat med vår inköpsorganisation och där har man höjt säkerhetslagren för att vi ska kunna köpa hem varor till butikerna.

Så här såg det ut när Rasmus Ohlsson kom till jobbet häromdagen. Det ekade tomt på många hyllor.
Så här såg det ut när Rasmus Ohlsson kom till jobbet häromdagen. Det ekade tomt på många hyllor.Foto: Rasmus Ohlsson

OT har ringt runt till flera matvarubutiker i Oskarshamn. Flera har märkt ett ökat tryck, andra har inte märkt av någon hamstringsiver.

– Vi har inte märkt av något hets alls. Många kunder frågar efter vissa varor, till exempel torrmjölk och handsprit och vissa varor kan vara restnoterade hos leverantören, men ingen hamstring, säger Emelie Persson på Coop Flanaden.

Detsamma uppger man från Coop i Kolberga. På Ica Nära Södertorn säger Sofie Johansson:

– Vi har haft det ganska lugnt, det är bara någon enstaka kund som nämnt det.

”Mycket har tagit slut. Storpack ris, pasta, torrjäst bland annat Och mjölkpulver är det brist på”, konstaterar  Sofie Lindh på Willys som också märkt att e-handel ökat senaste tiden. ”Kan det vara så att folk inte vill gå ini butiken?”.
”Mycket har tagit slut. Storpack ris, pasta, torrjäst bland annat Och mjölkpulver är det brist på”, konstaterar Sofie Lindh på Willys som också märkt att e-handel ökat senaste tiden. ”Kan det vara så att folk inte vill gå ini butiken?”.Foto: Roger Carlsson
Annons

På Willys däremot har man, precis som på Maxi, tydligt märkt av att kunderna fyllt på sina förråd.

– Mycket har tagit slut, många basvaror som pasta, ris och sådana produkter har sålt slut. Vi märkte det tidigt i början av förra veckan och kunde beställa mer, säger Sofie Lindh, och tillägger att ännu så läge är det inga svårigheter att få leveranser.

– Just nu finns varor hos våra leverantörer. Men om det här håller i sig, vet vi inte hur det kan bli längre fram.

– Vi märkte också att e-handeln ökade förra veckan, vi funderar på om det kan vara så att folk inte vill gå till butiken, säger Sofie Lindh.

Även på Lidls kundtjänst uppger man att man märkt av ett ökat tryck efter ris, mjöl, pasta och diverse konserver.

Liselotte LindénSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons