Annons

Colombianska skogsbränder efter rekordvärme

Colombia • Publicerad 5 februari 2022
En helikopter vattenbombar en skogsbrand i Colombia. Arkivbild.
En helikopter vattenbombar en skogsbrand i Colombia. Arkivbild.Foto: Fernando Vergara/AP/TT

Den colombianska delen av Amazonas upplevde sin varmaste månad på ett decennium i januari, något som bland annat resulterade i omfattande skogsbränder i landets sydöstra region, rapporterar Colombias miljödepartement.

Enligt departementet ligger människor bakom en majoritet av bränderna och områden som drabbats av avskogning är särskilt utsatta.

Annons

I oktober samlade nyhetsbyrån AFP in vittnesmål i den drabbade regionen, där källor berättade att bönder och landägare i den drabbade regionen utnyttjar den varma perioden mellan januari och april för att bränna eller hugga ner träd och i stället använda marken till kokabuskar eller boskapshållning.

Skvalandet innebär flera negativa konsekvenser, däribland luftföroreningar i flera av landets största städer. Föroreningarna hotar också nationalparken Chiribiquete, som finns med på Unescos världsarvslista, vars vidsträckta djungelmarker är hemvist för landets sista, nomadiska ursprungsbefolkning.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons