Annons

Colombia och gerillagrupp överens om vapenvila

En gnista hopp om fredligare tider har tänts i Colombia. Landets regering och gerillagruppen ELN är överens om en sex månader lång vapenvila.
Colombia • Publicerad 10 juni 2023
Colombias president Gustavo Petro, till vänster, och ELN-ledaren Antonio García skakar hand efter avtalet om en vapenvila, påhejade av Kubas president Miguel Díaz-Canel, i mitten.
Colombias president Gustavo Petro, till vänster, och ELN-ledaren Antonio García skakar hand efter avtalet om en vapenvila, påhejade av Kubas president Miguel Díaz-Canel, i mitten.Foto: Ramon Espinosa/AP/TT

Överenskommelsen gjordes i samband med fredssamtal mellan parterna som pågått i Kubas huvudstad Havanna. Avtalet undertecknades av president Gustavo Petro och ELN-ledaren Antonio García.

– Här föds en ny verklighet, nu avslutas det väpnade upprorets tid i Latinamerika, sade Gustavo Petro vid en ceremoni.

Annons

Beskedet om vapenvilan kommer bara dagar efter det att Colombias riksåklagare upphävt en arresteringsorder mot Antonio García.

Samtalen med ELN, den största kvarvarande gerillagruppen i landet, inleddes redan 2016 under president Juan Manuel Santos. Under hans tid undertecknades även ett fredsavtal med Farc-gerillan som därefter övergav sina vapen och bildade ett politiskt parti.

Samtalen med ELN avbröts dock 2019 av den konservative före detta presidenten Iván Duque efter en attack mot en polisakademi i Bogotá då 22 personer dödades.

Regeringen återupptog fredssamtalen med ELN efter det att Gustavo Petro vann valet i augusti och blev Colombias första vänsterpresident.

Vänstergerillan ELN bildades 1964 och hade förra året runt 5 800 medlemmar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons