Annons

CIA tipsade twittrare i Norge om saudiskt hot

Norska myndigheter har uppmärksammats på att det finns en hotbild mot den arabiske människorättsaktivisten Iyad el-Baghdadi som bor i landet, rapporterar The Guardian.
Norge • Publicerad 8 maj 2019
Iyad el-Baghdadi.
Iyad el-Baghdadi.Foto: Ole Berg-Rusten/NTB scanpix/TT

el-Baghdadi blev informerad om hotet den 25 april efter det att en utländsk underrättelsetjänst tipsat Norge om att han är föremål för ett potentiellt hot från Saudiarabien. Han fördes därefter till en hemlig plats som en säkerhetsåtgärd.

Tidningen skriver att den har kunnat bekräfta att den amerikanska underrättelsetjänsten CIA ligger bakom tipset.

Annons

– Som jag har förstått det har saudierna siktet inställt på mig, men det är oklart vad de kommer att göra, säger Iyad el-Baghdadi till tidningen.

Palestinskfödde Iyad el-Baghdadi blev ett känt namn i omvärlden när han började översätta tweets från arabiska till engelska under den arabiska våren 2011.

Han kastades ut från Förenade arabemiraten under 2015, utan några formella anklagelser eller rättegång mot honom, och fick därefter asyl i Norge. Sedan dess har han varit en frän kritiker av det saudiska kungahuset och bland annat arbetat tillsammans med journalisten Jamal Khashoggi, som mördades på det saudiska konsulatet i Istanbul i höstas.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons