Annons

Centern kräver vård på lika villkor för alla

Centern lägger förslag för att göra vården mer jämlik, oavsett kön och etnisk bakgrund.
Politik • Publicerad 2 juni 2021
Ahmed Abdirahman, grundare av Järvaveckan, och Centerns partiledare Annie Lööf inför partiledartalet i Rinkeby.
Ahmed Abdirahman, grundare av Järvaveckan, och Centerns partiledare Annie Lööf inför partiledartalet i Rinkeby.Foto: Claudio Bresciani/TT

Hon påminde i sitt tal om att risken att dö under pandemin har varit nästan dubbelt så hög i utsatta områden som förorterna på Järvafältet i nordvästra Stockholm, som i andra delar av Sverige under pandemin.

– Det enskilt viktigaste nu är att öka vaccinationstakten, sade Lööf i sitt tal och pekade på att det även när det gäller vaccinationer är stora skillnader utifrån var människor bor.

Annons

– Nu måste vi tillsammans göra allt vad vi kan för att se till så att vaccinet når alla. Uppmuntra och stödja ideella krafter, civilsamhället och föreningar på Järva och i Sverige, sade Centerledaren.

Digital tillställning

Järvaveckan är i år en digital 100-timmars satsning med debatter och framträdanden och tal. På grund av pandemin kan arrangörerna, Stiftelsen The Global Village, inte heller i år köra inför publik. Som vanligt medverkar riksdagens partiledare, den här gången dock från en studio i Rinkeby.

Först ut var Annie Lööf och i helgen, den 6 juni, avslutar statsminister Stefan Löfven (S).

Annie Lööf säger att bakgrunden till de fyra förslag som hon lägger fram bland annat finns i en rapport om läget i vården från Sveriges kommuner och regioner (SKR) förra året. På frågan varför det är ett ämne C anser vara lämpligt för Järvaveckan svarar Lööf:

– Vi har valt att lyfta ett stort jämställdhetsproblem för kvinnor i hela Sverige, men som drabbar utlandsfödda kvinnor extra hårt. Vi ser hur lågutbildade kvinnor har sämst hälsoutveckling och hälsoklyftorna mellan hög- och lågutbildade minskar ju inte.

Mammografi

Det handlar bland annat om att få även fler utrikesfödda kvinnor att gå på mammografi och kontroller efter förlossningar.

Tillfrågad efter talet om vad hon anser vara den viktigaste politiska frågan svarade hon "trygghet", i vid mening. Hon tog i talet också upp gängkriminalitet och skjutningar. Sedan helgen har tre människor skjutits till döds i utsatta områden, varav två i förorterna i Järvaområdet.

Fakta: Centerförslag för vården

Inrätta ett minst tioårigt forskningsprogram om sjukdomar som drabbar kvinnor.

Ge Myndigheten för vård- och omsorgsanalys uppdraget att analysera hur det är ställt med vård på lika villkor oavsett kön.

Lägg ett genusmedicinskt perspektiv på styrningen av vårdens kunskaper.

Inför krav på att fysioterapeuter, den nya titeln för sjukgymnaster, ska vara med i vården efter förlossning för att hjälpa till med träning för kvinnor som exempelvis behöver stärka muskler i bäckenet.

Fakta: Centerförslag för vården

Ett återkommande evenemang med debatter, tal och framträdanden från Järvafältet i nordvästra Stockholm. I år digitalt på grund av pandemin.

Arrangeras av Stiftelsen The Global Village.

Förutom många andra deltar även riksdagspartiernas partiledare samt en rad ministrar.

Hålls i år den 2 till den 6 juni.

Den 2 juni talar Annie Lööf (C) och Märta Stenevi/Per Bolund (MP).

Den 3 juni talar Nyamko Sabuni (L) samt Nooshi Dadgostar (V).

Den 4 juni talar Jimmie Åkesson (SD) samt Ebba Busch (KD).

Den 5 juni talar Ulf Kristersson (M).

Den 6 juni talar Stefan Löfven (S).

Källa: Järvaveckan www.jarvaveckan.se

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons