Annons

Cannabis rusmedel för 2 500 år sedan

Kina • Publicerad 13 juni 2019
En cannabisväxt. Arkivbild.
En cannabisväxt. Arkivbild.Foto: Richard Vogel/AP/TT

Rester av cannabis har hittats i rökelsebrännare som använts vid begravningsriter i västra Kina på 500-talet före vår tideräknings början. Fyndet, som gjordes i glödpannor där även stenar med brännmärken låg, tros vara det äldsta beviset för att cannabis använts i russyfte.

Forskarna använde en metod som kallas gaskromatografi-masspektrometri för att identifiera organiskt material som bevarats i pannorna. De fann att halten av THC – den dominerande psykoaktiva komponenten i cannabis – var högre än den normalt är i vilda cannabisväxter, vilket indikerar att de förädlats.

Annons

Pannorna hittades i Pamirbergen i Xinjiang när åtta gravar utforskades. En typ av vinkelharpa hittades på samma plats.

"Vi kan nu börja rekonstruera en bild av begravningsriter som omfattade eld, rytmisk musik och hallucinogen rök, alltihop i syfte att leda in människor i ett förändrat sinnestillstånd", skriver forskana i tidskriften Science Advances.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons