Annons

Cancervården missar nationellt mål

Hälsa • Publicerad 2 augusti 2021
Cancervården halkar efter. Arkivbild.
Cancervården halkar efter. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Under den gångna våren missades det nationella målet i cancervården rejält, rapporterar SR Ekot. Den nationella riktlinjen är att åtta av tio cancerpatienter ska kunna påbörja behandling inom 28 dagar från välgrundad misstanke. Den faktiska andelen var 49 procent, jämfört med 54 procent under hösten.

– Det är ju ingen utveckling som vi välkomnar. Vi hoppas verkligen att det har med pandemi eller annat att göra och att vi ser fram emot att få en uppåtgående trend vad gäller ledtiderna, säger Susanne Dieroff Hay, ordförande i Bröstcancerförbundet, till Ekot.

Annons

– Jag tror det beror på att vi fick lite glädjesiffror under 2020. Vi hade något färre cancerpatienter att hantera, och det andra är då att den här prioriteringen, där man prioriterade just cancerkirurgi under 2020 medan höftleder och annat fick ställa sig i väntekön så att säga, säger Johan Ahlgren, onkolog och chef för regionalt cancercentrum i Mellansverige, till radion.

Olika delar av landet skiljer sig dock skarpt åt, enligt radion. I Norrbotten behandlades under våren 98 procent av bröstcancerpatienterna inom 28 dagar. I Örebro å andra sidan var siffran 28 procent.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons