Annons

Cancerdiagnoser i USA halverats under covid

USA • Publicerad 4 augusti 2020
Oron växer för att andra sjukdomstillstånd underdiagnostiseras under coronapandemin. Arkivbild från Texas, USA.
Oron växer för att andra sjukdomstillstånd underdiagnostiseras under coronapandemin. Arkivbild från Texas, USA.Foto: David J. Phillip/AP/TT

Antalet cancerdiagnoser i USA halverades under landets virusnedstängning i mars och april, enligt en studie publicerad i medicintidskriften Jama som jämfört siffrorna med tidigare perioder.

Studien har bland annat tittat på diagnoser gällande bröst-, lung- och bukspottskörtelcancer. Den totala minskningen för de olika cancerformer som undersöktes var 46,4 procent – och för bröstcancer hela 51,8 procent.

Annons

"Medan befolkningen praktiserar social distansering, pausar inte cancer", skriver författarna bakom studien.

"Förseningen i diagnostisering kommer troligtvis att leda till att cancern visar sig i mer avancerade stadier samt sämre kliniska resultat."

I studien citeras ett annat forskningsresultat, som dock ännu inte publicerats, där forskarna beräknar att de försenade diagnoserna kommer att leda till omkring 34 000 fler dödsfall i cancer än vanligt i USA.

Pågående studier visar att även antalet akuta sjukhusbesök för hjärtinfarkter, strokes och blindtarmsbesvär sjönk under den period då USA:s befolkning uppmanades stanna hemma.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons