Annons

Campingar stod tomma under försäsongen

Säsongen för Kalmar camping i Rafshagen har så här långt varit en katastrof. Inte ens en fullbelagd camping resten av sommaren kan rädda ekonomin.
Kalmar • Publicerad 17 juni 2020
Regionråden Johanna Wyckman (L), Karin Helmersson (C) diskuterade coronapandemins konsekvenser med campingägarna Pär-Åke Nilsson och Vanetta Nilsson.
Regionråden Johanna Wyckman (L), Karin Helmersson (C) diskuterade coronapandemins konsekvenser med campingägarna Pär-Åke Nilsson och Vanetta Nilsson.Foto: Mats Andersson

På tisdagens gjorde regionråden Karin Helmersson (C) och Johanna Wyckman (L) ett besök hos paret som driver Kalmar camping, Rafshagsudden, Pär-Åke och Vanetta Nilsson.

– Vi åker runt i länet och besöker olika företag för att samla på oss fakta om hur coronapandemin påverkat näringslivet i länet. De besked vi får, exempelvis, här i dag kan vi sedan föra vidare uppåt i våra samtal med regeringen, säger Karin Helmersson.

Annons

Det korta och konkreta beskedet besöket på Kalmar camping gav var att situationen just nu är tuff, väldigt tuff.

– Under försäsongen, april, maj och juni, är våra gäster huvudsakligen från Tyskland, Holland och andra europeiska länder. Våra svenska gäster kommer senare på säsongen. De här gästerna uteblev helt i år, vi har tappat hela försäsongen det blir tufft att reda upp, säger Pär-Åke Nilsson.

Den tuffa försäsongen innebär att Kalmar camping inte kunnat anställa sommarpersonal och nu får dra ned på allt som går att spara på för att rädda verksamheten.

Dessa besked gavs till Karin Helmersson (C) och Johanna Wyckman (L) som nu får försöka driva på för att även turistbranschen ska få någon form av stöd.

– Vi vet att vissa av de stöd som regeringen beslutat om inte hjälper besöksnäringen. Det vi i regionen kan göra nu är att hjälpa till med pengar så att de här drabbade företagen kan använda exempelvis en revisor som kan skriva en ansökan om omställningsstöd. Våra bidrag är små, upp till 8 000 kronor per företag. Det viktiga vi kan göra är att försöka påverka regeringen, fortsätter Johanna Wyckman.

För campingägarna Pär-Åke och Vanetta Nilsson väntar nu några nervösa veckor. Kommer besökarna att återvända nu när det är tillåtet att resa i Sverige.

– Vi håller tummarna. Att få gäster hit innebär ju inte enbart campingavgifter som inkomst. våra besökare handlar ju i butiken och restaurangen. Det enda vi kan göra nu är att hoppas på en riktigt bra säsong resten av sommaren. Det skulle betyda väldigt mycket för oss, säger Vanetta Nilsson.

LÄS MER:

Mats AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons