Annons

Camilla – från paria till nationalklenod

"Min kära fru". Så kallas Camilla av kung Charles. "Rottweilern" var det mindre smickrande epitet hon fick av prinsessan Diana.
När Camilla Parker Bowles den 6 maj kröns till Storbritanniens drottning är det efter en minst sagt händelserik resa i den brittiska offentligheten.
Storbritannien • Publicerad 4 maj 2023
Kortegevägen i London vid kröningen.
Kortegevägen i London vid kröningen.Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT
Den blivande drottningen Camilla under ett evenemang vid Buckingham Palace i London förra vecka.
Den blivande drottningen Camilla under ett evenemang vid Buckingham Palace i London förra vecka.Foto: Yui Mok/AP/TT
Den blivande drottning Camilla under ett besök i Liverpool tillsammans med kung Charles i april 2023.
Den blivande drottning Camilla under ett besök i Liverpool tillsammans med kung Charles i april 2023.Foto: AP/TT
Charles och Camilla vigdes den 9 april 2005. Familjebild tagen på Windsor Castle efteråt.
Charles och Camilla vigdes den 9 april 2005. Familjebild tagen på Windsor Castle efteråt.Foto: AP/TT
Den blivande drottningen besöker Talbot Yard i Norra Yorkshire, tillsammans med kung Charles.
Den blivande drottningen besöker Talbot Yard i Norra Yorkshire, tillsammans med kung Charles.Foto: AP/TT

Turbulent, ibland traumatiskt – men i slutändan smått triumfatoriskt. Så kan Camilla Parker Bowles mångåriga förhållande till britterna kanske bäst beskrivas.

Efter att under många år ha utmålats som ytterst ansvarig för skilsmässan mellan Charles och Diana sågs Camilla av många som själva sinnebilden för "den andra kvinnan". Inte minst efter att Diana i en mycket uppmärksammad tv-intervju 1995 meddelat att de varit "tre personer i äktenskapet".

Annons

Bilden av Camilla grundlades dock redan 1992 i form av "Camillagate", då intima telefonsamtal mellan henne och Charles läckte till den brittiska pressen.

Ett envist rykte gör också gällande att en grupp ilskna människor efter skandalen ska ha bombarderat Camilla med en skur franskbröd på en parkeringsplats – vilket dock alltid har förnekats av den blivande drottningen, skriver The Guardian.

Jordnära person

1999 visade sig Charles och Camilla för första gången offentligt under en fest på lyxhotellet Ritz i London. Händelsen ingick i den minutiöst planerade pr-kampanjen "Operation PB" (efter Parker Bowles), som hade iscensatts av Charles för att ge britterna en mer positiv bild av Camilla.

Under åren har också många britter fått en mer positiv bild av Camilla, och inför kröningen har 38 procent svarat att de gillar henne, enligt en färsk undersökning från institutet Yougov.

"Måste kunna skratta"

Av sina vänner beskrivs den blivande drottningen som chosefri och jordnära – och med, precis som drottning Elizabeth II, ett starkt hästintresse.

I ett berömt citat utmålas Camilla som en person som "gladeligen skulle kunna sitta av sin häst och dra på sig en aftonklänning – utan att först ta ett bad", skriver The Independent.

Själv beskriver Camilla sig som en person som inte tar sig själv på för stort allvar.

– Man måste kunna skratta åt sig själv. Kan man inte det – då är det bara att ge upp, sade hon i en av sina sällsynta intervjuer, gjord med Daily Mail 2017.

Stöd för Charles

Många vittnar också om hur den trygga Camilla alltid har utgjort ett stöd för den betydligt mer osäkre Charles. Enligt den brittiske historikern Robert Lacey kan parets förhållande illustreras av en uppmärksammad händelse under ett Nordirlandsbesök i höstas.

En läckande reservoarpenna vid en signering ledde då till att Charles fick ett vredesutbrott – och snabbt räddades av Camilla, som tog över uppdraget.

Annons

– Den enda som kan lugna och hjälpa honom, på ett sätt som hans föräldrar definitivt aldrig lyckades med, är Camilla, säger Lacey till The Guardian.

Fakta: Drottning Camilla

Föds 1947 som Camilla Shand i London.

Träffar under tidigt 1970-tal prins Charles på en polomatch.

Gifter sig 1973 med Andrew Parker Bowles, som hon får barnen Tom och Laura med.

1992 bryter skandalen ”Camillagate” ut, när utskrifter av intima telefonsamtal mellan Charles och Camilla läcker till den brittiska pressen.

1995 skiljer sig Camilla från Andrew Parker Bowles.

2005 gifter hon sig med Charles, dåvarande prins.

När paret gifter sig 2005 anser bara sju procent av britterna att Camilla en dag ska få bli drottning, enligt en undersökning av mätinstitutet Yougov.

Kröns den 6 maj till drottning i Westminster Abbey i London.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons