Annons

C säger nej till höjd skatt

Centern kommer inte ingå i ett regeringssamarbete som höjer skatt på jobb, sparande och boende.
Partiet vill i stället se sänkta skatter.
Politik • Publicerad 5 augusti 2022
Centerpartiets partiledare Annie Lööf talar vid valkonvent på Stockholm Waterfront Centre.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf talar vid valkonvent på Stockholm Waterfront Centre.Foto: Christine Olsson/TT

– Centerpartiet kommer inte acceptera högre skatter på jobb, sparande och boende de kommande fyra åren, sade C-ledaren Annie Lööf på partiets valkonvent i Stockholm.

– Det är oavsett om det handlar om beredskapsskatt, eller andra ogenomtänkta vänsteridéer. Vår väg är en annan.

Annons

Finansminister Mikael Damberg (S) har talat om att en beredskapsskatt för dem med de "absolut högsta inkomsterna" kan behöva övervägas.

Syftet med den skatten skulle, enligt Socialdemokraterna, i så fall vara att finansiera utbyggnaden av försvaret utan att tränga ut satsningar på välfärden.

Centern vill i stället se att flera skatter sänks, framförallt för låg- och medelinkomsttagare, pensionärer och för småföretag. Ett annat exempel på skattesänkning som C vill se är på ISK-sparande.

I partiets valmanifest, som klubbades på fredagen, står att "det totala skattetrycket måste ner nästa mandatperiod".

C kan avgöra

C kan efter valet få en avgörande roll för vilken regering som ska tillträda. Då kan skattepolitiken få betydelse för vilket regeringsalternativ partiet kan stödja.

– När jag sätter mig vid förhandlingsbordet med Moderatledaren eller Socialdemokraternas partiledare, då kommer jag att slåss för att få genomslag för så mycket som möjligt i vårt valmanifest, säger Lööf.

Hon understryker att C brukar vara duktig på att få igenom sina krav.

– Är det så att valresultatet visar att vi kommer att ingå i en regeringskonstellation på ett eller annat sätt, då kommer Centern i det samarbetet inte att genomföra en socialistisk vänsterpolitik, inte genomföra höjda skatter på arbete, boende och på sparande.

Om det även innebär att C skulle rösta nej i riksdagen till en regering som höjer skatter eller nöja sig med att lägga ned sin röst ger Lööf inget tydligt svar på.

Har råd?

Lööf anser att Sverige har råd med skattesänkningar, även om försvaret ska byggas ut och välfärden värnas. Hon räknar med att det finns ett utrymme i statsfinanserna för sådana reformer de kommande åren, men understryker att det också krävs prioriteringar i statsbudgeten.

Annons

I valmanifestet framgår att C söker stöd för samarbete och en ny regering med en liberal politik förankrad i mitten. "Det bästa för Sverige vore om fler hade mod att samarbeta över den traditionella blockgränsen", står det.

Partiet har hittills sagt nej till en högerregering med Moderaterna och Kristdemokraterna, som samarbetar med Sverigedemokraterna.

I sitt tal varnar Lööf för att "låta ett rasistiskt, populistparti få avgöra hur Sverige styrs."

Men C säger också nej till ett rödgrönt regeringssamarbete där Vänsterpartiet ingår. V har bland annat en rad förslag på skattehöjningar i sin politik som C ogillar.

Den politik som C vill se nästa mandatperiod är, enligt Lööf, en "naturlig förlängning på den framgångsrika" skattepolitik som C drivit både med Alliansen och i januariavtalet med den tidigare rödgröna regeringen och Liberalerna.

Lööf ser gärna att de gamla Alliansvännerna M, KD och L "kommer tillbaka till den plattform och grundläggande värderingar som var Alliansen".

– Nu har ju de tyvärr stängt den dörren. Moderatledaren sade ju så sent som i somras att han utesluter samarbete med C, säger Lööf.

Hon tycker också att det är "djupt anmärkningsvärt" att M-ledaren Ulf Kristersson hyllar SD:s invandringspolitik.

Fakta: Några förslag i C:s valmanifest

KLIMAT/MILJÖ

Fördubbla produktion av utsläppsfri el.

Tillståndsprocess för vindkraft max två år.

Satsa på solpaneler.

LANDSBYGD

En större del av vinst från vind- och vattenkraft ska stanna i bygden.

Ett flexiblare strandskydd.

Tillåt gårdsförsäljning av alkohol.

Jordbruksavdrag för lantbruk.

Rusta vägar och regionala järnvägar.

Stärk mobiltäckningen.

Återöppna stängda polisstationer.

SKATTER

Sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare.

Sänkt skatt för småföretag.

Sänkt arbetsgivaravgift.

Sänk skatten maximalt på biodrivmedel.

LAG OCH ORDNING

Öka polistätheten till EU-snittet.

Mer resurser till rättsväsendet.

SKOLA

Värna fria skolvalet.

Ställ kvalitetskrav för vinstutdelning i friskoleföretag.

Högst hälften av friskoleplatserna får fördelas efter kötid.

Källa: C:s valmanifest "För Sveriges bästa"

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons