Annons

Busväder väntas i norr

Väder • Publicerad 11 maj 2019
Våren är nyckfull. Busväder med snö väntas längst i norr. Arkivbild.
Våren är nyckfull. Busväder med snö väntas längst i norr. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det är mitten av maj och allt kan hända. Vädermässigt, alltså.

SMHI varnar för mycket hårda vindar och upp mot två decimeter snö i Norrbottens fjälltrakter och inland. Och i grannlänet Västerbotten varnas det för gräsbränder.

Annons

Det är ett lågtryck som passerar den nordligaste delen av landet på söndagen och ger sig tillkänna i form av blåst och snö eller blötsnö. I Norrbottensfjällen kan det bli vindhastigheter på upp till 24 meter per sekund sent på söndagen. Också i Norrbottens inland kan det bli rejält med snö, framför allt från söndag kväll.

– Det kan bli mellan 10 och 20 centimeter, säger meteorolog Moa Hallberg, och tillägger att det är osäkert hur mycket som kommer som regn och hur mycket som kommer som snö.

I Västerbotten och Västernorrland gäller SMHI:s varningar däremot risk för gräsbränder. Detsamma gäller också Stockholms län, Södermanland och Gotland.

Trots den väntade snösmockan är det faktiskt meteorologisk vår i hela norra Sverige. I södra och mellersta landet har sommaren kommit.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons